Páni hostinští, co říkáte na prohibici?

hospoda
Na otázku v nadpisu jsme se zeptali vimperských provozovatelů barů a restaurací. Pochvalná slova jsme pochopitelně neočekávali…

 

Nejméně nářků jsme slyšeli v restauraci AMA. Paní Marousková, spolumajitelka restaurace, nám sdělila, že vyhlášená prohibice jim sice vadí, ale vzhledem k tomu, že jejich restaurace je založena na vaření, nejsou na prodeji tvrdého alkoholu existenčně závislí. “Doufejme ale, že nařízení brzy skončí a že viníci budou odhaleni a tvrdě potrestáni. Upřímně je mi líto všech majitelů barů a diskoték, protože pro ně to může určitě likvidační,” uvedla spolumajitelka restaurace AMA.

 

Podle názoru Josefa Vítovce z Bowling baru prohibici odnesou poctiví podnikatelé. Jak nám řekl, nelíbí se mu prodej rozlévaného alkoholu v pochybných stáncích a kioscích. “Musí fungovat kontroly, které jsou pochopitelně neohlášené, musí se odebírat vzorky alkoholu a každý, kdo bude mít co do činění s nelegálním alkoholem, musí dostat obrovskou pokutu a musí být odebrána živnost,” tvrdí Josef Vítovec.

 

Podobného názoru je i Tomáš Koška, provozovatel clubu Calypso. Ten pojmenoval i viníky: “Prohibice je to důkaz toho, že stát v roli zákonodárce a kontrolora selhal. Nyní se to pokouší házet na výrobce a distributory alkoholu. Je to vážná situace, která se dala řešit i jinak, například zpětným výkupem alkoholu. To by nestálo tolik jako částečná prohibice. Provozoven, ve kterých podnikám, se toto opatření příliš nedotklo. Máme dostatečný sortiment i méněprocentního alkoholu, a tak si lidé dají něco jiného. K nám primárně lidí nechodí za tím se opít, ale za zábavou a pití alkoholických nápojů je až na druhém místě. Každopádně mohu poděkovat tomu, komu ležím v žaludku. Za poslední dobu jsme měli i pár kontrol na udání z celní správy, kdy odebírali i vzorky a tak mám na papíře, že to, co prodáváme, je v naprostém pořádku. Jinak nevěřím, že by se ve vimperských restauracích a barech  prodával pančovaný alkohol. To by si dovolil jen sebevrah. Pokud by se na to přišlo a díky zaměstnancům by to bylo velice rychlé, tak ztratí jméno a přijde o zákazníky a obživu. Většinou jde o levnější alkohol prodávaný pokoutně a nebo v různých obchodech nižší kategorie, jako stáčený rum, stáčená vodka nebo v lahvích bez kolku.”

 

(jr)

 
archivní foto: (jr)