Puštík otravu nepřežil

Celý týden bojovali o život puštíka obecného pracovníci stanice pro handicapovaná zvířata, kterou na Klášterci provozuje Správa Národního parku Šumava. Marně. V pondělí ráno sovička pošla. Zhruba dvouroční pták neutrpěl žádné zranění, byl otrávený.

pustik (1)
„I po týdnu měl přes veškerou péči evidentní křeče, měl stažené pařáty, ani nemohl stát na nohou. Takový stav jasně ukazoval na otravu,” míní vedoucí záchranné stanice pro handicapovaná zvířata Petr Juha.

 

Jak nebo kde se puštík otrávil, nelze přesně říct. Jako nejpravděpodobnější možnost se jeví ta, že puštík ulovil hlodavce, který předtím sežral otrávenou návnadu. „Pravděpodobně to nebyla žádná záměrná otrava. Puštík měl smůlu, že ulovil přiotráveného hlodavce, který se těsně předtím, než měl sám uhynout, ještě pohyboval v terénu,” myslí si Juha.

 

 Přiotráveného puštíka našli lidé v minulé úterý na Železné Rudě. „Pták na tom byl velice špatně. Žádné zranění ale neměl. Byl apatický, ležel v krabici na boku. Téměř nereagoval,” uvádí Juha.

 

Po ošetření začal dostávat umělou výživu a antibiotika. Jeho stav se ale dlouhodobě nelepšil. Přesto pracovníci záchranné stanice celý týden ve dne v noci bojovali o jeho život. Třikrát denně dostával rozsekané kuřecí maso, to mu vpravovali injekční stříkačkou přímo do jícnu.

 

„Udělali jsme, co jsme mohli, ale dnes ráno jsme puštíka definitivně ztratili. Toto je odvrácená tvář naší práce. Moc jsme si přáli, aby se uzdravil a mohli jsme ho vypustit zpátky do volné přírody. Bohužel se to nepovedlo, ale takový je úděl záchranných stanic,” uzavírá Petr Juha.

 

Větší štěstí mělo mládě poštolky, které se pracovníkům záchranné stanice na Klášterci podařilo vypiplat během července a srpna. Narazilo do drátů elektrického vedení a po několika týdenní intenzivní péči ho mohli ošetřovatelé v polovině srpna vypustit zpátky do přírody.

 

(jr)