Turistka vyfotila naprostou raritu

To, co se ještě nikdy nepovedlo zaměstancům Národního parku Šumava, dokázala turistka ze středních Čech. Alena Raftlová se může pochlubit tím, že ve volné přírodě na Šumavě viděla a vyfotografovala tři losy najednou.

 

„Vyfotit jednoho losa to je veliká vzácnost. Fotka třech losů, to už je jedinečná rarita,” říká o nevšedním fotografickém úlovku zaměstnanec Správy NP a CHKO Šumava Adam Jirsa, který má péči o jelenovitou zvěř na Šumavě na starost. „Vyfotit tři losy ve volné přírodě se nikomu ze zaměstnanců ještě nepodařilo. Určitě snímek zařadíme do parkové kartotéky. Je to skutečně výjimečná věc,” doplňuje ho Luděk Bufka, zoolog NP Šumava.

 

Alena Raftlová jela v pátek 7. září dopoledne se známými z Nové Pece na Lipno podívat se na Stezku korunami stromů. Těsně za Horní Planou se jí z okénka jedoucího automobilu a přímo u silnice naskytlo neobvyklé představení. Po louce běželi tři losi. „Nikdo ze spolucestujících samozřejmě nevěřil a nechtěli mi zastavit, nakonec se to povedlo a já je vyfotila,” popisuje. „Losi běželi přes louku, asi 150 až 200 metrů od silnice a pak zaběhli do lesa. Bylo to nádherné. Vůbec by mě nenapadlo, že se mi poštěstí něco takového uvidět,” líčí nevšední několikasekundový zážitek turistka z Libčice nad Vltavou ve středních Čechách.

p9072112p9072113 

Podle lesníků Správy Národního parku Šumava měla autorka snímků neobyčejné štěstí, neboť se jedná o velmi plaché a obezřetné zvíře, které se pohybuje převážně v noci. Los evropský žije na Šumavě zejména na mezi Lipnem a rakouskou hranicí, zoologové ze šumavského parku odhadují jejich počet v této lokalitě na patnáct kusů. Tato oblast losům vyhovuje. “Turistů ani stálých obyvatel tam mnoho není. Navíc los má na pravém břehu Lipna velmi příhodné biotopy, kterými jsou podmáčené louky, opuštěné vesnice, které zarůstají měkkými dřevinami, jako jsou vrbičky, a ty mu louží jako hlavní zdroj potravy,” vysvětluje Josef Majer, referent CHKO Šumava v Horní Plané. Rovněž pro Josefa Majera je vidět losa opravdová vzácnost. “Stalo se mi to jen několikrát. Pravidelně ale kontroluji jeho stopy, známky po okusu a trus,” dodává.

 

S losem, ale neživým, se také mohou setkat návštěvníci Informačního střediska šumavského parku ve Stožci na Prachaticku. Od roku 2009 tu stojí téměř dvoumetrový exponát vycpaného jedince. V roce 2003 ho srazilo osobní auto u Přední Výtoně na Českokrumlovsku a zvíře po střetu s automobilem zahynulo.

 

(jr)