breznik

Na šumavské turisty čeká letos novinka: otevřený Modrý sloup

Největší novinkou letošního roku pro návštěvníky Šumavy bude znovuotevření historického hraničního přechodu pro pěší Modrý sloup. Snaha Správy Národního parku Šumava o znovuotevření dávné cesty Luzenským údolím byla završena 23. listopadu loňského roku, kdy rozhodnutí nabylo po řadě odvolání některých institucí právní moc.

 

breznik

 

Modrý sloup (německy Blaue Säule) je hraniční přechod mezi Českou republikou a Německem nacházející se pod horou Luzný v západní části Šumavy. V dřívějších dobách tudy vedla Zlatá stezka, respektive její pašerácká část, vyhýbající se mýtnému a clu. Hraniční přechod fungoval až do konce druhé světové války, po násilném odsunu Němců z českého pohraničí a vzniku železné opony přestal být používaný. Po roce 1989 byl pro změnu uzavřen kvůli ochraně vzácného tetřeva hlušce. Jen v roce 2009 byl opět otevřen na zkušební dobu.

 

 

Schválená trasa vede přímo Luzenským údolím, kudy cesta historicky vedla. Jak uvedl již dříve ředitel NP Šumava Jiří Mánek, nejnovější výsledky monitoringu ukázaly, že vedení trasy skrz Luzenské údolí představuje pro populaci tetřeva nejsnesitelnější řešení.  

 


Cesta k Modrému Sloupu nebude otevřená po celý rok. “V podmínkách rozhodnutí je stanoveno zpřístupnění od 15. července do 15. listopadu,” upřesňuje náměstek šumavského parku Tomáš Fait.

 

 

 Josef Rychtář

 

foto Luzného z Březníku: webcam sumava.eu