podvod

11 000 000

Podvody za pár milionů Jihočeský kraj 

Dvojice se svými “kumpány” sjednávala stavební úvěry, peníze si nechávali pro sebe.

 

 

Jihočeští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality v těchto dnech zahájili trestní stíhání dvojice (muž 31 a žena 35 let) organizátorů zvlášť závažných zločinů Úvěrový podvod a Podvod, kteří dalším osobám slibovali zhodnocení jejich vložených investic. V polovině roku 2012 si ke své protiprávní činnosti zajistili další osoby, které měly napříč Jihočeským krajem přesvědčovat vybrané občany k uzavření úvěrů a meziúvěrů ze stavebního spoření a k uzavření nových smluv téhož spoření.

 

Zájemcům postupně připravili dokumentace o fiktivním zaměstnání a příjmech nebo fiktivní smlouvy k převodu bytu. Na základě písemností byly žadatelům ze strany stavební spořitelny a bankovních ústavů poskytnuty finanční prostředky. Organizátoři si je poté od osob převzali, přislíbili úhradu pravidelných splátek a celkové splacení úvěru. To však nesplnili a nikdy peníze nesplatili.

 

U všech osob praktikovali stejný scénář a postupně si během několika měsíců „přišli“ k více jak 11 000 000 korun. Dle trestního zákoníku jim v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let, neboť způsobili škodu značného rozsahu. Jejich trestní stíhání je vedeno na svobodě. 

 

 

(pcr)

{jcomments off}