policie cr-auto

Místostarosta kvůli úvěrům podváděl

Místostarosta při svých podvodech zneužil a poškodil jméno svého bratra, využil nadřízeného vztahu a nedůslednosti své podřízené matrikářky, čímž napáchal podvody za více jak sedm milionů korun. Podle našich informací se jedná o bývalého místostarostu a v posledním volebním období řadového zastupitele Stachů.

 

 

Obviněný pětapadesátiletý muž byl společně se svým bratrem jednatelem jejich obchodní společnosti, která obchodovala s potravinami i průmyslovým zbožím. Muž využil neomezeného přístupu ke všem firemním i bratrovým dokumentům a za bratra padělal smlouvy, dokumenty a ostatní listiny potřebné k tomu, aby mohl žádat o poskytnutí půjček a úvěrů od bank i fyzických osob.

 

 

Místostarosta nechal, aniž by bratr o něčem věděl, dokumenty s jeho podpisem oficiálně ověřit. Matrikářka v rozporu se zákonem, jen na žádost obviněného a na základě kopie občanského průkazu bratra, provedla ověření všech „bratrovo padělaných” podpisů na předložených dokumentech. O všem pak učinila pečlivý záznam do ověřovací knihy podpisů úřadu.

 

 

Obviněný muž se svojí nezákonnou činností započal v roce 2006, kdy s bankovním ústavem uzavřel smlouvu o úvěru na částku milion korun. Tento zaběhlý postup pak ještě obviněný muž zopakoval několikrát. V listopadu 2006 si měl půjčit další milion korun od fyzické osoby. Od další banky si pak půjčil více jak pět milionů korun. Do roku 2010 si tak napůjčoval a své věřitele poškodil o více jak sedm milionů korun.

 

 

“Škoda by byla mnohem větší, ale část závazků, alespoň zpočátku, uhradil, na principu podvodného uzavření půjček to však nic nemění. Ve většině případu při sjednávání půjček ručil majetkem svého bratra, samozřejmě díky padělaným, ale ověřeným podpisům. Dá se i konstatovat, že veškeré dokumenty, které předložil za bratra byly padělané,” uvádí policejní mluvčí Jiří Matzner. 

 

 

V roce 2012 byl obviněný muž již jediným jednatelem své obchodní společnosti, tu převzal stejným způsobem jako uzavíral smlouvy o půjčkách. Společnost je pro neplnění závazků a neplacení půjček v úpadku. Ani v této roli jediného jednatele si neplnil svoji povinnost a úmyslně nepřevzal písemnosti od insolvenčního správce. “Tím neumožnil insolvenčnímu správci výkon jeho funkce (zjištění, zajištění a soupis majetku) a dopustil se tak dalšího trestného činu,” dodává policejní mluvčí.

 

 

Podel sdělení Jiřího Matznera byl místostarosata obviněn z podvodu, úvěrového podvodu, ze zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, z poškození cizích práv a z porušení povinnosti v insolvenčním řízení. Pětapadesátiletou ženu pak kriminalisté viní  z maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

 

 

(red)