O druhé kolo je větší zájem, než o kolo první

AKTUALIZOVÁNO SOBOTA 8:20: O druhé kolo přímých prezidentských voleb, při nichž národ rozhoduje koho pošle na Hrad, je podle předpokladu velký zájem.

 

Někde dokonce krátce po zahájení voleb došly hlasovací lístky.

 

Modrava měla problém s dostatkem obálek s hlasovacími lístky kvůli návštěvníkům, kterých přišlo volit kolem stovky, zatímco ze  65 místních přišlo dnes odpoledne jen 9 voličů. Hlasovací lístky si sice Modrava vypůjčila  ze Srní, ale pokud by se podobná situace měla opakovat i v sobotu, opět by se ocitla “na mizině”.

 

Kvilda – o “sousedskou” výpomoc museli požádat také Kvildští. Těm došly hlasovací lístky ze stejného důvodu – velký počet příchozích voličů mimo místní obyvatele – krátce po Modravě. Během několika odpoledních hodit tu odvolilo dvakrát více lidí než za oba dny prvního kola voleb dohromady.

 

Ani poté, co by opět ve stejný den došly hlasovací lístky, se volební místnosti nesmí uzavřít dříve než ve 22. hodin. Uvedl to mluvčí ministerstva vnitra s tím, že náhradní lístky jsou již na cestě a ministerstvo má ještě dostatečné rezervy.

 

Zhruba do 18.30 hodin, tedy  čtyři a půl hodiny po zahájení druhého kola prezidentské volby, přišlo podle odhadů k urnám kolem 30 % všech zapsaných voličů.

 

IMG 5715IMG 5724

 

Například v Sušici stihlo do této doby odvolit u volební komise na  městském úřadě zhruba 300 lidí (30 %), do budovy internátu SOŠ a SOU přišlo také kolem 300 lidí (27 %), asi nejvíce v tuto dobu napočítali  na volebním okrsku č. 9 v MŠ Smetanova, kam do pátečních 18.30 hodin přišlo 412 voličů z celkem více než jedenácti set evidovaných.  Předsedové volebních komisí zatím hodnotí volební účast přibližně stejnou jako v prvním kole. 

 

 

Nepatrně větší zájem o rozhodující kolo než o první kolo zaznamenali pracovníci pěti volebních komisí ve Vimperku. Jak nám sdělila v sobotu ráno vedoucí odboru vnitřních věcí vimperského městského úřadu Veronika Čermáková, první den přišlo odevzdat ve Vimperku svůj hlas 38,2 procent voličů. Před čtrnácti dny v prvním kole volilo za stejnou dobu 35,6 procent vimperských voličů. Jak jsme zaznamenali v pátek kolem šestnácté hodiny ve volební místnostech prvního a druhého volebního okrsku, voliči se v tuto dobu spíše trousili, ale podle slov členů volebních komisí hned po otevření měli plno.

 

 

-red-

 

 

foto z volební místnosti ve Vimperku: (jr)