foto-martan,96 kb

Bezzásahovost v NP Šumava

Ministr Brabec je lhář: bezzásahovost v NP Šumava právě zvýšena na 51 %

 

     Stokrát jsme slyšeli od ministra životního prostředí Richarda Brabce jeho sliby o tom, že přijetím novely zákona č. 114/1992, Sb. o ochraně přírody a krajiny se zvýší bezzásahové území v Národním parku Šumava na max. 26 % jeho rozlohy. Tím klamal veřejnost a hlavně poslance a některé senátory – a vyplatilo se mu to – ti mu uvěřili a novelu schválili.

 

 

martan

     Skutečnost je jiná. Osobně jsem viděl provozní mapy, které platí od 1. června 2017 a jsou závazné pro zaměstnance Správy NP Šumava: Jsou na nich vyznačeny zóny přírodní a zóny přírodě blízké v rozsahu 51 % z celkové rozlohy parku, kde se nesmí zasahovat, tj. : zpracovávat stromy popadané a polámané větrem a sněhem, stromy napadené kůrovcem; nesmí se tam vysazovat stromky (ani jedle a buky), nesmí se stavět a opravovat stávající oplocenky a tak v nich rostoucí stromky budou zničeny zvěří.

     Uvedené bezzásahové území zahrnuje 80 % lesů v NP Šumava. Tedy co neuschlo doposud, uschne po další větrné kalamitě. Tyto lesy již nebudou ochraňovány před uschnutím kůrovci. Dle ministra Brabce je to zásahové území, protože je tam povolen zásah hasičů v případě požáru. Občané – pokud nevěříte – zajděte si na Územní pracoviště NP v Prášilech, Srní, Modravě, Borové Ladě, Českých Žlebech a Stožci. Tam si vyžádejte, aby Vám ukázali nové managamentové mapy, kterými se řídí.

 

Petr Martan 

 

 

{jcomments off}