Déšť vystřídá sněžení

Předpověď počasí z minulého týdne se bohužel vyplnila. V sobotu ještě nikdo nechtěl věřit tomu, že přijde počátkem týdne tak výrazné oteplení. Vždyť sobotní ráno bylo tím nejchladnějším z celé zimy. Jak nám sdělil náš spolupracovník Antonín Vojvodík, na stanici Perla klesla teplota na -30,0°C. Pod mínus 25°C se dostala ještě teplota na Rokytské slati, Březníku a na Horské Kvildě. Neděle už přinesla hodně oblačnosti, teploty však zůstaly pod bodem mrazu. V úterý přecházel přes Šumavu výrazný frontální systém, srážky byly během dne od výšky 700 metrů sněhové, postupně však přecházely v dešťové. Napadlo místy i přes 10 cm sněhu, který ale vlivem deště, větru a stoupající teploty začal rychle odtávat. Středa byla dle předpokladů nejteplejším dnem týdne, teploty na mnoha místech překračovaly i +10°C. Například v Prachaticích bylo maximum 11,9°C, ve Čkyni 12,1°C a ve Strakonicích 13,1°C. Vysoká maxima zaznamenaly i vyšší polohy, Volary měly maximum 9,0°C.

 

Čtvrtek již přináší nižší teploty než středa. Stále však fouká silný vítr, který začne slábnout až během pátečního dne. Maximální teploty se zastaví kolem +7°C. Obloha bude oblačná, k večeru a v noci se přidá déšť, v polohách nad 800 metrů by mělo sněžit.

 

Pátek bude oblačný, postupně až zatažený s deštěm, nad 900 metrů se sněžením. Denní teploty od +4°C do +7°C. Sobota přinese opět zataženou oblohu s deštěm, nad 800 metrů, postupně ve všech polohách se sněžením. Nejvyšší denní teploty budou v ranních hodinách kolem +5°C, během dne dojde k ochlazování.

 

Nedělní počasí bude již zimní se sněhovými přeháňkami a teplotami kolem bodu mrazu. Vítr ale opět zesílí. Na počátku příštího týdne bude nadále panovat velká oblačnost se sněhovými srážkami, jen v podhůří Šumavy v polohách pod 500 metrů se můžou přechodně objevit dešťové srážky. V polovině týdne by se však mělo dle současných modelů lehce ochladit srážky budou sněhové ve všech polohách.

 

Výška sněhu na Šumavě 31. ledna: Velký Javor 100 cm, Březník 65 cm, Bučina 30 cm, Churáňov 20 cm, Modrava 20 cm, Vimperk 9 cm, Volary 3 cm, Stožec 2cm. Beze sněhu či nesouvislá pokrývka: Lipensko, Borová Lada, Velhartice, Sušice, Hojsova Stráž.

 

(ir)

 

Snímky z webkamer dokládající sílu oblevy

 

Horská Kvilda 29. ledna - před oblevou

 

Horská Kvilda 31. ledna - po oblevě

 

Sušice 29. ledna  - před oblevou

 

Sušice 31. ledna - po oblevě