vrtulnik

Vrtulník letěl pro ženu na Smrčinu

Turistka ve věku padesáti let se dnes dopoledne zranila při přelézání padlých stromů na vrchu Smrčina, musel jí transportovat vrtulník leteckých záchranářů.

 

 

hor sluzba

     Žena si v málo dostupném terénu na turistické stezce zřejmě zlomila dolní končetinu v oblasti kotníku. „Dostali jsme výzvu od našeho dispečinku. Když jsme na místo dorazili, zjistili jsme, že vzhledem ke složitému terénu a porostu nebude zřejmě možné zraněnou odnést na nosítkách k místu, kam by se dostala sanitka,“ popsal situaci Václav Cypro, zasahující člen Horské služby Šumava. Konzultoval tedy s dispečinkemlinky 155 Jihočeského kraje, zda je možné vyslat vrtulník, který by ženu vyzvedl.

 

     „Problém byl však v tom, že českobudějovická Letecká záchranná služba neměla v tu chvíli volný vrtulník. Došlo tedy ke komunikaci jejich a našeho dispečinku a poté i pracoviště linky 155 Plzeňského kraje,“ uvedl Václav Cypro s tím, že veškerá komunikace byla rychlá a ze všech tří stran velice profesionální. Nakonec na místo úrazu zamířil vrtulník LZS Armády ČR z Plzně – Líní.

 

     „Já jsem zatím turistku ošetřil a připravil na transport. Když přiletěli letečtí záchranáři, spustili přímo nad námi člena posádky v podvěsu. Ten ženu naložil do přepravního vaku a vytáhl k vrtulníku,“ doplnil Václav Cypro. Posádka pak odlétla cca 1 kilometr na vhodné místo a zde vrtulník dosedl, aby mohli zraněnou bez problémů naložit. Poté jí transportovali k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

 

     „Musím pochválit perfektní systém předávání informací mezi Zdravotnickou záchrannou službou v obou krajích a naším dispečinkem. Vše bylo rychlé a velice efektivní,“ komentoval dnešní záchrannou akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Varoval ovšem turisty, aby se na Šumavě nepouštěli do neprůchodného terénu a aby raději dávali pečlivě pozor i na běžných turistických stezkách. 

 

Zdroj: HS

{jcomments off}