Ke karate ho přivedla vojna plná násilí

 Když řeknete ve Čkyni slovo karate, každého hned napadnou dvě jména – Bruce Lee – největší legenda tohoto sportu, který karate proslavil po celém světě, a Jirka Novotný, který s pauzou karate ve Čkyni vyučuje od začátku devadesátých let až dodnes. V současnosti máme základní kádr a tělocvična je plná nadšenců. Občas přibývají další. Je obdivuhodné, že si mladí v době hlavně virtuálních lákadel cestu do ´dojo´ vůbec najdou,“ uvádí v rozhovoru pro ckyne.eu Jiří Novotný.

 

Jirko, kdy jsi začal chodit na karate a jaký jsi měl důvod?

 

Začal jsem  v roce 1987 v Prachaticích, kam jsme jezdili s mým kamarádem Dušanem Říhou. Tam jsme se spolu s ostatními nadšenci začali seznamovat s tímto báječným sportem. 

Jedním z impulsů k mému rozhodnutí věnovat se tomuto sportu byla docela těžká vojna se spoustou násilí. Tam vznikl ten nápad začít později v nějakém oddíle cvičit jeden z bojových sportů, abych se dovedl ubránit třeba i přesile. Nejbližší z oddílů byl právě v Prachaticích, takže volba byla jasná.

 

Ovlivnily tě karate filmy na videokazetách, na které se na přelomu 80. a 90. let díval téměř každý?

 

Samozřejmě jako každého mladého kluka. Navíc video bylo tehdy fenoménem. Ve filmech exceloval Bruce Lee, který vytvořil své bojové umění a dosáhl neskutečné dokonalosti díky intenzivnímu tréninku, což předváděl i na filmovém plátně. Ale většina ostatních “akčních” filmů neměla a nemá s realitou moc společného.

 

Co Čkyně a karate? Poprvé jsi ho ve Čkyni učil na začátku 90. let.

 

Mělo to určitý vývoj. Tehdy jsme se z Prachatic přesunuli do Vimperka, kde jsme iniciovali založení oddílu. Pak jsem chtěl využít tělocvičnu ve Čkyni a seznámit s tímto sportem i žáky místní ZŠ. Byl velký zájem od vedení školy i samotných rodičů dětí. Tehdy jsi vlastně chodil i ty s bráchou a oběma bratranky. Pamatuji se, že jsem se vás ptal, jestli od Pechoušků nepřijde i babička, ale to jen na okraj. Skončil jsem tehdy se cvičením, protože jsem jezdil pracovat 600 km daleko od domova. Po několikaleté pauze se minulost opět opakovala. Tentokrát už jsme pouze navázali a využili “čkyňský potenciál” a s pochopením vedení školy cvičení opět oživili. Poslední dobou převzali trenérské žezlo Libor a Radek Vejtasovi, kteří tomuto sportu věnují spoustu svého času.

 

Jaký je zájem o kroužek karate ve Čkyni? Kolik máte členů? Jak se mohou noví členové přihlásit?

 

První dva roky jsme dělali nábor nových členů. V současnosti máme základní kádr, ke kterému každý rok někdo přibude, takže tělocvična je plná nadšenců. Dneska je vlastně obdivuhodné, že si mladí cestu do “dojo” (rozuměj tělocvična) najdou, když si uvědomíme, kolik lákadel na ně číhá, hlavně těch virtuálních.

Se cvičením je optimální začít tak v 8 letech,  horní hranice věku vlastně není omezena. Záleží na tom, jak se kdo cítí. V současnosti máme ve čkyňském oddílu 30 členů. Z toho polovinu tvoří děti. Cvičíme ve středu od 18 do 19 hodin a v pátek od 17.30 – 19 hodin. Zájemci mohou přijít vždy ve středu do tělocvičny, kde dostanou informace.

 

V čem je karate dobré pro zdraví člověka? Co u mladých lidí rozvíjí?

 

Tělesná cvičení při tomto sportu mají jednoznačně vliv na zdravotní stav, funkčnost a zdatnost organismu, vytrvalost a pohyblivost.

U dnešních dětí je z mého pohledu skoro nejdůležitější ta skutečnost, že se při trénincích musí podřídit nějakému režimu, disciplíně. Mimo jiné se zlepšuje také motorika, zesílí ochablé svalstvo. Mně dává tento sport, kromě sportovního vyžití, hlavně pocit sounáležitosti s ostatními. Člověk se musí soustředit, a tak vypustí z hlavy starosti běžného života.

 

 Musel jsi karate někdy použít k osobní sebeobraně?

 

Osobně jsem to nepotřeboval. O tomto sportu panují dost zkreslené představy. Třeba, že je agresivní, útočný či podobné nesmysly. Hlavně je to sport obranný.

(pp)

 

{gallery}ckyne/2013/leden_2013/karate{/gallery}