Facebook – nemyslíš, zaplatíš!

      Další nebezpečnou vlnu podvodů zaznamenávají tento týden i prachatičtí policisté.

 

      Prachatičtí policisté tento týden přijali oznámení o podvodném jednání na sociální síti Facebook od nejméně pěti poškozených. Poslední případ přišla oznámitpodvod včera 51letá žena z Prachaticka, které z falešného profilu, v domnění, že se jedná o skutečný profil jednoho z jejích přátel ze sociální sítě Facebook, přišlo celkem 6 SMS s žádostí o zaslání autorizačních kódů pro mobilní platby, například za zakoupenou hru. Po zaslání těchto kódů přes aplikaci Messenger, obdržela poškozená SMS o platbě za mobilní platby v celkové částce téměř 8 000 korun.

 

     Podobně to probíhalo i u ostatních poškozených. Přišla jim zpráva na facobook od pachatele, který se vydával za jejich kamaráda ze sociální sítě, se žádostí, zda by mu neposlali číslo svého mobilního telefonu, na který jim pak přijde kód, který by mu přeposlali. Dříve než poškozeným došlo, že se jedná o podvodníka, přišli v řádech o několik tisíc korun.

 

Jak se podobným útokům bránit?

     Neodesílejte neověřené osobě své mobilní číslo, pokud jste tak již učinili, v žádném případě nepřeposílejte nikomu dalšímu příchozí SMS kódy, o tomto faktu informují již sami operátoři přímo v potvrzovací SMS zprávě (viz. obrázek).

     Podvodný facebookový profil lze poté snadno zablokovat, pokud jej nahlásí reální přátelé profilu, který byl okopírován.

 

Zdroj: PČR

{jcomments off}