Kaplička na Brantlově Dvoře

Kaplička na Brantlově Dvoře

 

kaple

 

Pojďme si vyprávět příběh jedné téměř zapomenuté a zaniklé kaple. Zničených kostelů v našem šumavském kraji bylo až až. Pro nás všechny je to většinou minulost, kterou již neovlivníme. Ale tento příběh se odehrává tady a teď. Kaple stojí u tzv. Brantelhofu – Brantlova dvora nad Vimperkem. Očekává svůj osud, který je v našich rukách. Snad nebude následovat jako další zničený kostel po kostele sv. Martina na Novém Světě, po kostele sv. Anny v Českých Žlebech jen proto, že její stav je “neuspokojivý” a statika porušena.

 

Kaple vznikla nejspíše počátkem 19. století. Nasvědčují tomu ploché lizény a segmentové klenby oken. Trámoví krovu je, zdá se, zachované. Střecha kapli chrání. Odmyslíme-li si křížek našišato, okna zatlučená prkny a čurbes okolo kaple, mějme naději na obrodu tohoto půvabného místa, které se může stát součástí vycházkového okruhu okolo našeho města – Vimperka.

 

Mirka Fridrichová Kunešová, členka spolku Vimpersko, povede snahu o obnovu této kapličky. Jak píše, kaplička by se mohla stát součástí vycházkového okruhu kolem Vimperka. Další text o kapličce na Brantlově dvoře bude zveřejněn brzy.

Vimpersko

{jcomments off}