Dušičky – Řidiči pozor

Dušičky – Řidiči pozor, svátek k uctění památky zesnulých se blíží. Zvýšené hlídky policistů budou bdít nejen v dopravě, ale i u hřbitovů. 

 

dusicky     O tomto víkendu uctíme památku našich blízkých zesnulých. Na místa posledního odpočinku nemíří jen čestní lidé, ale i zloději. Jihočeští policisté každým rokem v období Dušiček zaznamenávají nejen několik krádeží věcí z hrobů nebo odložených věcí při úpravě hrobů, ale i z aut zaparkovaných na přilehlých parkovištích u hřbitovů. Kontroly parkovišť před hřbitovy provádějí jihočeští policisté každoročně. Není tomu jinak ani tento rok. Se zvýšenými hlídkami policisté započnou ještě před víkendem a tyto hlídky potrvají přes sobotu a neděli, ale i v počátku následujícího týdne, kdy většina z nás přijede na hrob uctít památku svých zesnulých.

 

     Z hrobů mizí nejčastěji svíčky, věnce i umělé květiny, sošky a další výzdoba, vše co lze snadno a rychle zpeněžit. Mnoho lidí neumí policistům vůbec popsat, co jim bylo z hrobu odcizeno. Občanům proto doporučujeme, aby si své hroby vyfotografovali, neboť v případě krádeže nebo poškození hrobu bude pro policii mnohem jednodušší zadokumentovat původní stav hrobu. Přesným popsáním odcizených věcí se tak zvýší šance na dopadení pachatele. Zloději si totiž na hřbitovech dost často tipují osamělé osoby, které sledují, a ve chvíli, kdy jdou například pro vodu nebo vyhodit původní výzdobu do kontejneru, seberou jim odloženou tašku a zmizí.

 

     Policejní zkušenosti dokladují, že zvýšeného pohybu lidí využívají i někteří zloději, kteří se zaměřují i na auta odstavená na parkovištích v okolí hřbitovů a vykrádají je.

 

     Na bezpečnost a plynulost v silničním provozu budou o „Dušičkách“ dbát ve zvýšené míře nejen dopravní policisté, ale i policisté z jednotlivých obvodních oddělení. Řidiči, stále platí “nulová tolerance”, tedy bez požitého alkoholu za volantem! Dopravní policisté připomínají především starším občanům, kteří s vozidlem nejezdí každodenně, aby nezapomněli, že řidiči starší 65 let musí při silniční kontrole předložit doklad o zdravotní způsobilosti. Jak vychází ze zákona, osoba starší 65 let se musí podrobit pravidelné lékařské prohlídce. Ta se obnovuje po 3 letech, tj. v 68 letech a od 68 let každé dva roky.

 

Zdroj: PČR

 

{jcomments off}