skypalova

Sezóna snů

O výborných výkonech  sušické atletické odchovankyně, kladivářky Kateřiny Skypalové, s potěšením informujeme čtenáře již více jak 2 roky. Letošní  sezóna však byla pro Katku skutečně mimořádně úspěšná a to si zaslouží alespoň malou rekapitulaci.

 

  Mistryně ČR juniorek, mistryně ČR mezi ženami do 22 let a  mistryně ČR dokonce  i v kategorii žen absolutně, kde porazila i pozdější účastnici mistrovství světa v Londýně, českou rekordmanku Kateřinu Šafránkovou. Mimo to vítězství v juniorských mezistátních utkáních a nakonec opanovala i juniorské mistrovství Evropy v italském Grossetu, odkud si přivezla svoji zatím nejcennější zlatou medaili.    Kačka během celé sezony dokazovala, že přechod z dorosteneckého náčiní o hmotnosti 3 kg na dospělé 4 kg kladivo ji nečiní žádný problém. V technice přidala čtvrtou otočku a své výkony vylepšila o neuvěřitelných 6 m. Byl jsem letos v létě  přítomen některým tréninkům Kačky o víkendech v Sušici. Kladivářský sektor zde sousedí bezprostředně s navigací řeky Otavy. A právě procházející skupinky dospělých i dětských náhodných diváků se tady zastavovaly a  potleskem odměňovaly bleskurychlé mistrně prováděné kladivářské otočky a hody daleko za 60 m.  Děti se dokonce dožadovaly  opakování  dalších hodů, takže Kačka si neplánovaně v tréninku přidávala. Lepší reklamu  atletice a hodu kladivem v té chvíli  snad ani  nemohla udělat.

skypalova

Kateřina Skypalová s medailí juniorské mistryně Evropy

 

V současné době kladivářka oblékající dres klubu AK Škoda Plzeň tvrdě trénuje střídavě v Plzni, v Sušici a na soustředěních v Nymburce. Obdivuhodné je, že přitom velmi dobře zvládá i své studium na sportovním gymnáziu v Plzni. Obrovskou zásluhu na jejím  dosavadním  růstu výkonnosti  má především trenérka Lucie Plašilová, bývalá olympionička a v neposlední  řadě i silná podpora od Katčiných rodičů.  Náročná příprava vrcholové atletky  směřuje aktuálně k vrcholu příštího roku, kterým bude  juniorské mistrovství světa ve finském Tampere. Všichni věříme, že Katka po dvou evropských mládežnických titulech zaútočí i na ten juniorský světový.   

 

 

Zdeněk Nešpor

Foto: archiv Kateřiny Skypalové