Mikuláš a Vánoce v Rodince

Mikuláš a Vánoce v Rodince

 

Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi – Rodinka z Portusu Prachatice pořádala pro děti Mikulášskou nadílku.

 

„V Národní potravinové sbírce, která se konala v listopadu, jsme vybrali mimo jiné i velké množství sladkostí. Proto jsme se rozhodli, že je rozdělíme dětem na Mikuláše,“ řekla sociální pracovnice a realizátorka zařízení Rodinka Jaroslava Mistrová.

 

Pracovnice rodinky připravila mikulášské balíčky pro 24 dětí ze sedmi rodin. Vzhledem k různorodosti vybraného zboží využila sociální pracovnice své znalosti rodin a každý balíček byl tak připraven přesně pro určité dítě. „ Pro děti z každé rodiny jsme museli připravit alespoň podobné balíčky, aby se nehádali a nezáviděli si. Také jsme museli vzít v potaz věk a počet dětí. Proto jen příprava na mikulášskou nadílku trvala celé dopoledne,“ konstatovala sociální pracovnice Justýna Wimmerová.

 

„Také jsme při předávání balíčků využili služeb čerta, respektive čertice. Každé dítě tedy muselo zhodnotit, zda bylo hodné a balíček si zasloužit přednesem říkanky či zpěvem písně,“ pokračovala sociální pracovnice Justýna.

 

Čertici si zahrála dobrovolnice Portusu Prachatice Miriam Lencová, která si svou roli náležitě užívala: „Moc mě bavilo strašit děti. Škoda jen, že se mě vůbec nebáli,“ zasmála se Miriam

 

{gallery}vimperk/2017/12_prosinec/certi_portus{/gallery}

 

 

Mikulášská nadílka Rodinky měla úspěch. „Povedlo se nám rozdat téměř všechny balíčky dětem. Proto příští rok akci zopakujeme,“ zhodnotila akci realizátorka zařízení.

 

V současné době se Rodinka připravuje na vánoční nadílku, kdy z vybraných hraček od dárců připraví dárky pro děti ze sociálně slabých rodin. „Většina rodin nemá peníze nazbyt, na dárkách pod stromeček se většinou šetří a děti a dostávají jen praktické a potřebné věci. Proto jim nadělíme trochu radosti pomocí hraček a různých drobností. Rodin, které využijí naši pomoc, je stále dost. Proto se stále snažíme vymýšlet nové akce a možnosti, jak naše klienty podpořit,“ dodala sociální pracovnice Jaruška

 

Rozdávání dárků na Mikuláše a Vánoce realizovala letos SASRD Rodinka poprvé. Vzhledem k úspěchu akce a spokojenosti klientů se s největší pravděpodobností budou obě akce příští rok opakovat. Sociálně aktivizační službu pro rodiny s dětmi v roce 2017 finančně podpořil Jihočeský kraj a Nadace Terezy Maxové, tímto jim velice děkujeme.  

 

12

 

 

Vypracovala: sociální pracovnice SASRD Rodinka Bc. Justýna Wimmerová

 

{jcomments off}