Silvestrovský sjezd Šancí s pochodněmi

Horská služba Šumava se tradičně rozloučí s rokem 2017

 

 

     Jako každý rok se 31. prosince rozloučí se starým rokem Horská služba Šumava a šumavští lyžaři, kteří sjedou s pochodněmi nejprudší sjezdovku Šance na Špičáku.

 

pochod hs

 

     35 až 40 šumavských lyžařů a členů Horské služby Šumava se sejde na Silvestra v 17.00. pod sjezdovkou Šance, vlastní sjezd pak bude zahájen v 17.30. „Hodně štěstí v novém roce, ať se Vám vše vydaří, to Vám přeje Horská služba a šumavští lyžaři – to je zvolání, kterým se každoročně loučíme s rokem starým a vítáme nový. Tradice silvestrovského sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba. Tehdy ještě nebyly svahy Špičáku zalesněny tak jako dnes a silvestrovský sjezd se odehrával zhruba tam, kde se nyní nachází sjezdová trať č. 2.,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

     Tradice byla přerušena v roce 1951, kdy bylo zřízeno pohraniční pásmo, a Špičák byl spoután krunýřem železné opony. V roce 1957 byl opět silvestrovský sjezd s pochodněmi obnoven a lyžaři startovali zhruba v polovině nynějších Šancí. Od roku 1972 se Šance začaly sjíždět celé, a kromě dvou ročníků, které se nekonaly kvůli nedostatku sněhu, nebyl tento každoroční zvyk přerušen. „Zakladatelé tohoto tradičního rozloučení byli Antonín Říha a Jiří Bárta. V pozdějších dobách na ně navázali Vlastík Maxa, pan Ticha, Franta Chroust a mnoho dalších členů Horské služby. Každý sjezd je vždy doplněn troubením večerky na trubku,“ řekl náčelník Janďura.

 

      Horská služba Šumava zve všechny přátele HS a milovníky i návštěvníky pohoří, aby se zúčastnili oslavy sjezdu přímo na sjezdovce č. 4.  

plakat hs

 

Zdroj:horskasluzba.cz

 

{jcomments off}