21

Volyňští středoškoláci si připsali další úspěch

(2)(1)

 

VOŠ a SPŠ VOLYNĚ  = HRAVOST, TVOŘIVOST A ADRENALIN = HALA ROKU JUNIOR 2018 = 3. MÍSTO

 

Hala roku JUNIOR je soutěž hravá, tvořivá, adrenalinová, a možná i proto se jí pravidelně zúčastňují také studenti VOŠ a SPŠ Volyně. Jak dopadli letos?

 

V pátek 12. ledna proběhla středoškolská studentská soutěž Hala roku Junior pořádaná stavební fakultou ČVUT v Praze. Z VOŠ a SPŠ Volyně byly vyslány dva soutěžní týmy. TWIBLES (Zdeňka Sedláčková, Veronika Kotrbová) a Brabčáčci (Lukáš Hozman, Ondřej Brabec, Natálie Fulínová).

 

01

 

025

 

 

Soutěžilo se ve dvou kategoriích. V kategorii A  měla škola zastoupení družstvem TWIBLES. V této kategorii soutěží studenti s modely, které si připravují předem podle zadaných kritérií (materiál, hmotnost modelu). Při soutěži jsou pak všechny soutěžní práce podrobeny zatěžovací zkoušce, kdy se hodnotí efektivita modelu, tzn. poměr únosnosti a vlastní hmotnosti. Náš jeřáb, zhotovený převážně z překližky vyřezané školním laserem, provázků a špejlí, vážil 241 gramů a přenesl více než desetinásobek této váhy. Tento výkon stačil na 13. místo.

 

    V kategorii B se také soutěžilo o nejefektivnější model, rozdíl byl v tom, že jejich konstruování probíhalo přímo na fakultě. V letošním roce byl zadán úkol zhotovit příhradový vazník, který měl překlenout 1,2 metru. Zde se zúčastnily oba týmy, které se zadání chopily statečně a odhodlaně. Všichni soutěžící se v této fázi totiž dostávají pod velký tlak. V 15 minutách musí vymyslet konstrukční řešení a strategii, jak posupovat při zhotovování modelu, aby splnili časový limit dvou hodin. Čas utíkal rychleji, než by si soutěžící přáli. Souhra. Přesnost. Pečlivost. To pomohlo týmu Brabčáčci k umístění se na 3. místě a k udělení „Divoké karty“ za konstrukční řešení. Soutěžilo 36 družstev.

 

    „Na to, že na začátku jsme měli jen dvě kartonové desky, provázek, pár špejlí a tavnou pistoli, jsme si vedli velmi dobře. Náš model vážil 224,7 g a přenesl zatížení málo přes 8 kg. Jako odměnu za účast jsme si odnesli dobrý pocit, zkušenosti a také 3000Kč za 3. místo,“ řekl Ondřej Brabec z týmu Brabčáčci.

 

012

 

-ij-

{jcomments off}