Nezaměstnanost na jihu klesla

Nezaměstnanost na jihu Čech v březnu klesla na 2,8 procenta

 

     Nezaměstnanost v Jihočeském kraji klesla v březnu na 2,8 procenta, což je o pět desetin procentního bodu méně než v únoru. Bez práce bylo 13.124 lidí. V kraji je 14.999 volných pracovních míst. ČTK to dnes řekl Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky úřadu práce. Meziročně je nezaměstnanost nižší o 1,1 procentního bodu. V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat Eurostatu nejnižší míru nezaměstnanosti v EU, činila 3,5 procenta.

urad prace 

     Jihočeské úřady práce evidovaly v březnu 13.124 uchazečů o zaměstnání, proti únoru o 1834 méně, meziročně o 4655 méně. V březnu se přišlo zaevidovat 1886 uchazečů, vedle toho evidenci na úřadu ukončilo 3720 uchazečů, z nichž 2693 lidí si našlo nové zaměstnání.

 

     Úřady evidovaly v kraji ke konci března 11.722 dosažitelných uchazečů o zaměstnání, tedy těch, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Proti únoru jich bylo o 1795 méně, meziročně o 1715 méně.

 

     Jihočeský kraj se v březnu zařadil na páté místo co do nejnižšího podílu nezaměstnaných za Prahu (2,2 procenta), Plzeňský kraj (2,3 procenta), Královéhradecký a Pardubický kraj (shodně 2,5 procenta).

 

     Na jihu Čech bylo ke konci března 14.999 volných pracovních míst, o 302 více než v únoru. Meziročně bylo v březnu v regionu o 4574 volných míst více. \”Struktura poptávaných míst se dlouhodobě nemění. Stále je největší zájem o řidiče aut převážně v dálkové nákladní dopravě, dále zájem o pracovníky v kvalifikovaných i nekvalifikovaných strojírenských profesích, o kuchaře a prodavače do směnných provozů,\” řekl Beran, který předpokládá, že v dubnu nezaměstnanost opět klesne.

 

     Nové zaměstnance shání většina firem v kraji. Holding Motor Jikov Group má 780 vlastních pracovníků a asi 100 agenturních. V Soběslavi zprovozní firma v květnu novou halu, do níž investovala 50 milionů, přijme 40 lidí.

 

\”Rozjíždí se znovu myšlenka Vietnamců. Máme je tady ještě z dob minulých, dokonce i rodiny, které tady zůstaly, asi deset lidí ve slévárně, jsou pracovití, fajn. Ukrajinci taky, těch máme kolem patnácti,\” řekl ČTK předseda představenstva Miroslav Dvořák.

 

     Počet lidí bez práce klesl meziměsíčně ve všech okresech. Nejvíce, o šest desetin procentního bodu, na Jindřichohradecku, Strakonicku a Táborsku. Nejvyšší podíl nezaměstnaných zůstává v okrese Český Krumlov, kde činil 4,8 procenta. Nejnižší podíl, 2,2 procenta, byl v okresech Jindřichův Hradec a Písek.

 

\”I nadále se snižovaly počty některých sledovaných skupin, jako jsou absolventi a mladiství, kde byl meziměsíční pokles o 43 osob. Poklesla také nezaměstnanost ve skupině osob se zdravotním postižením,\” řekl Beran.

 

Zdroj: Úřad práce ČR

 

{jcomments off}