Běh pro Paměť národa

Běžte symbolicky za všechny, kteří to nevzdali. Už za měsíc. A klidně kdekoli.

 

V sobotu 9. června, startuje Běh pro Paměť národa.

 

     Dokumentaristé z Post Bellum zaznamenávají už patnáct let příběhy těch, kteří se postavili totalitě, byli stateční, vytrvalí. A právě na další natáčení a rozšiřování portálu Paměť národa půjde výtěžek z charitativního běhu. Ten, kdo se postaví na trať, může také symbolicky běžet třeba za československé letce v RAF nebo za svého dědečka, kterého komunistická moc neprávem poslala do uranového lágru.

 

2

 

„Je dobré si připomenout, že mezi námi žili a pořád žijí lidé, kteří se chovali statečně a nedemokratickým režimům vzdorovali. Že za svobodu a demokracii někteří položili životy. Jejich odkazu si vážíme,“ říká zakladatel a ředitel Post Bellum, Mikuláš Kroupa.

 

K Běhu pro Paměť národa se i letos přidávají jeho patroni: triatlonista Jan Řehula, novinář a komentátor Jindřich Šídlo, olympionici Vávra Hradilek a Eva Samková, sestry Geislerovy, herečky Lenka Krobotová a Petra Nesvačilová a další.

 

Třetí ročník Běhu pro Paměť národa se poprvé koná na více místech: kromě Plzně také v Praze, Olomouci, Hradci Králové a Třebíči. Tam běh organizují studenti místního gymnázia, jinak akci organizují centrála a pobočky Paměti národa.

 

Na všech místech se běží ve stejný den – v sobotu, 9. června – a s téměř stejným programem. V Plzni se běží v lesích kolem Šídlovského a Kamenného rybníka. Start a cíl je na Ranči Šídlovák. V 9.30 startuje běh na 5 a 10 km a trasy jsou měřené profesionální časomírou. V 11.30 je připravena kilometrová trasa během či chůzí – pro ty, kteří neběhají nebo s sebou mají třeba kočárek či babičku s dědou. Jsou připraveny i speciální dětské trasy a další program: zahraje Duo Dubnička&Lahoda, pohybové aktivity Radovánku a doubraveckého Sokola, autogramiáda plzeňských olympioniků hokejisty Bohuslava Ebermanna a házenkáře Vladimíra Habera i prezentace Paměti národa.

2 

Všichni, kteří se k běhu připojí a zaplatí startovné, přispějí na další rozšiřování Paměti národa. Je to nejrozsáhlejší veřejně dostupná pamětnická sbírka v Evropě, kterou spravuje nezisková organizace Post Bellum společně s Ústavem pro studium totalitních režimů a Českým rozhlasem. Při registraci na webu běhu (www.behpropametnaroda.cz) mohou běžci zvolit výši startovného, tedy rozsah svého příspěvku: od 400 do 1200 Kč. Podle toho, na kolik minut kompletně zpracovaného příběhu chtějí přispět (do částky je započítáno několikahodinové natáčení pamětníka, skenování fotografií či dokumentů, přepis jeho vyprávění, překlad do angličtiny, editace textu).

 

Letos nově mohou fanoušci Paměti národa vyrazit na trať i „kdekoli!“. „Mohou se k nám připojit i fanoušci, kteří žijí v cizině nebo ti, co to mají do zapojených měst moc daleko. Asi je to dobrá možnost i pro běžce – samotáře, kteří nevyhledávají větší akce. Mohou se normálně přes web zaregistrovat, dostanou od nás e-mailem startovní číslo a vyběhnout mohou ve stejný čas jako my opravdu odkudkoli,“ popisuje Jakub Pánek, produkční ze společnosti Post Bellum.

 

Loni se na start postavilo více než 1160 běžců a vybralo se 364 600 Kč. Lidé z pořádajícího Post Bellum letos doufají v pokoření čísla 3000.

 

Všechny informace k běhu jsou na: www.behpropametnaroda.cz, krátké video najdete tady

 

 

Markéta Čekanová

 

{jcomments off}