VAVI první workshop pro žákyně

Šití je lepší než vaření

 

     14. května jsme měli ve VAVI první workshop pro žákyně ZŠ Smetabova. Šlo o to, aby se seznámily se základy šití a to jak v ruce, tak na stroji.

dsc 3305     Celé setkání proběhlo jako jedna z podob implementace “Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I”. I když má tento plán složitý název, jeho cíl je jednoduchý a srozumitelný. Jde o to, aby se děti mohly setkat se světem řemesel a rukodělných prací a mohly se s nimi zblízka seznámit. Přijela mezi nás take předsedkyně Hospodářské komory Jihočeského kraje, paní Kateřina Třísková.  

     Děvčata přišla spolu s paní učitelkou Pokornou k nám do VAVI a přímo na dílně se seznamovala s výrobou košil. Slečny především okoukávaly, jak se vyrábí jednotlivé díly košil – límce, manžety a ostatní díly je den za druhým, až je celá košile hotová. 

     Hlavním cílem ale bylo, aby vůbec viděly a pochopily, co to je šití. Všechno, co viděly, si mohly následně vyzkoušet.

     Po počátečních rozpacích a obavách šily nakonec všechny. Na to, že to bylo poprvé, byly perfektní. Zatím neušily celou košili, ale podle svých návrhů si obšily monogramy a různé obrázky. Přitom se seznamovaly se všemi možnostmi, které jim náš obor nabízí. Nemusí jen šít, ale navrhovat jednotlivé košile, zpracovávat na počítači střihy a výrobní plány a mohou sbírat zkušenosti ve světě módy.  Ale šlo i o maličkosti. Všechny se naučily přišívat knoflíky. Šití na stroji zvládly některé tak dobře, že chtějí samy pokračovat. Jestli to učební osnovy dovolí, tak přijdou zase někdy v červnu. To už by mohly šít podle svých vlastních představ a návrhů, které si připraví předem a přinesou s sebou. Doufáme, že budeme ve VAVI společně se ZŠ Smetanova a Hospodářskou komorou rozvíjet jejich zájem, který se týká módy a výroby oblečení. Máme jistou naději, že některou ze žákyň opravdu zaujmeme, protože je dopoledne s námi bavilo podle jejich slov víc než vaření.

     Pro Vaši představu přidáváme fotky od Standy Hubáčka, který všechno dokumentoval. Možná jsou mezi děvčaty budoucí módní návrhářky, technoložky výroby nebo ty, které budou umět vyrobit celou košili od střihu až po knoflíky.

 

Už se těšíme, až nás žáci a žákyně ZŠ Smetanova zase příště navštíví.  

 

{gallery}vimperk/2018/05_kveten/navsteva_vavi{/gallery} 

 

Věra Vávrová,

VAVI

 

{jcomments off}