2

Bezpečnostní pásy z dílny Rohde & Schwarz

 

Elektronika v bezpečnostním pásu od Rohde & Schwarz je posunem v letecké dopravě

 

     Senzor v přezce informuje palubní posádku o připoutaných a nepřipoutaných cestujících

 

 1     Až se příště vydáte letadlem na dovolenou, nezapomeňte se podívat na přezku bezpečnostního pásu, kterým se budete poutat k sedadlu. Je totiž možné, že elektroniku ve sponě navrhli, vyrobili a naprogramovali technici z vimperského závodu Rohde & Schwarz.

 

     Výsledný produkt bude dávat palubní posádce informaci o sepnutí a rozepnutí bezpečnostních pásů na jednotlivých sedadlech. Chytré řešení urychluje proces kontroly před vzletem a přistáním, zároveň upozorňuje na možné porušení bezpečnostních nařízení v době, kdy je aktivována výstraha nutnosti zapnutí bezpečnostního pásu a uchovává záznam o porušení těchto pravidel.

 

     „Jedná se o posun v bezpečnosti letecké dopravy. Palubní personál je rychle a přesně informován o stavu bezpečnostních pásů v letadle. Díky komunikaci senzorů se sítí přijímačů a naší aplikací pro chytrá zařízení mohou letušky bez zdlouhavého procházení letadlem zkontrolovat pasažéry přímo na obrazovce tabletu,“ říká vedoucí realizačního týmu firmy Rohde & Schwarz Miroslav Stružinský, který se na vývoji prototypu podílel.

 

     Při návrhu a realizaci byl kladen důraz na správnou volbu přenosové technologie mezi senzorem a koncovým zařízením. Zásadním aspektem je také životnost baterie, která je srdcem senzoru a musí zároveň splňovat váhový limit. Chytrý bezpečnostní pás byl poprvé předveden na dubnovém veletrhu Aircraft Interiors EXPO v Hamburku.

 

Rohde & Schwarz závod Vimperk, s.r.o. Rohde & Schwarz je nadnárodní soukromá společnost podnikající v oblastech elektronických testovacích a měřicích přístrojů, informačních technologií a radiokomunikací. Ve Vimperku působí od roku 2001. V současné době zaměstnává více než 700 zaměstnanců a patří tak k největším a nejstabilnějším zaměstnavatelům regionu.  

 

2

 

Mgr. Lucie Laštíková

{jcomments off}