Martina Bělíková: Kde bydlíme II.

 

Osada s dvěma kapličkami a velmi starým rybníkem – díl druhý. 

 

     Dnes se vydáme do osady, která leží severozápadně od Vimperku. Osada sama o sobě má evidováno pouze 21 adres a žije zde bezmála 30 obyvatel. Její rozloha je 8,42 km2. Původně patřila pod obec Hrabice, se kterými jste se mohli seznámitmartina belikova1 v předchozím článku. Silnice, která je stále drží ve spojení, se stavěla původně v roce 1966 a oficiálně se uvedla do provozu roku 1967.

 

     Pokud půjdeme vycházkou směrem od Hrabic okolo bývalé české školy, která zde fungovala od roku 1933 do června 1968, tak ještě před osadou samotnou najdeme po levé straně pramen podzemní vody. Sice se moc neudržuje, ale zajímavostí je, že nevysychá. V zimě se dá snadno nalézt, prozradí ho lehká pára. Když byla teplota venku například -13°C, tak přímo zde v prameni bylo naměřeno +5°C. Nedaleko od něho mívali myslivci svoji bažantnici, ale z té již bohužel nezůstalo nic, snad jen vzpomínky na to, když jim bažanti utekli a posedávali po osadě, jak byli krotcí.

 

     Uprostřed návsi nás přivítá kaplička, její historie rovněž není bez zajímavosti. Je zasvěcena Nejsvětějšímu srdci Páně a Marii. Původně snad vznikla za dob, kdy zde žila ještě německá populace a byla celá dřevěná. Uvnitř byly vyhrazené dva prostory a postavené dřevěné sochy o životní velikosti. Zvon z kapličky byl za války odvezen. Nyní je ve zvonici zvon pocházející z roku 1942. Kaplička měla i oltář, který místním věnoval Johann Steinbrener.

 

      Kapličku zdobily původně 4 lípy srdčité, vysazené německými starousedlíky kolem roku 1906. Jejich kořeny však měly tak obrovskou sílu, že začaly kapličkou prorůstat v základech, nadzvedávat a přiváděly do ní vlhkost. V roce 2014 se proto musely tři lípy porazit a čtvrtá dožila o rok později. Ve stejné době se kaple začala renovovat. Krásný kříž, který stojí v těsné blízkosti kapličky, byl roku 2014 odborně zrenovován, ukřižovaný Ježíš Kristus, je celý z litiny.

 

     Opravy ještě nejsou u úplného konce, protože jsou rozděleny do čtyř etap. První etapa byla ukončena v roce 2015, druhá etapa spočívala v rekonstrukci krovu a zvoničky, která byla ukončena roku 2017. Velmi vzácné jsou dva kameny umístěné v základech kapličky. Je do nich vytesán letopočet 1925 a je možné, že v této době kaple vznikla. Další etapy oprav má kaple ještě před sebou. Je dobře, že bude zachována pro budoucí generace.

 

     Pod osadou směrem na Vimperk půjdeme dál a rozhlédneme se kolem sebe, uvidíme při cestě rybník (0,6 ha veliký), který je velmi oblíbený místními rybáři. Pravidelně se zde konají rybářské závody pro děti i dospělé. Během cesty můžeme obdivovat nádhernou krajinu s pohádkovým výhledem na vimperský zámek a Boubín.

 

     Hezká procházka nás čeká, když půjdeme z osady po červené turistické značce. Cesta vede mezi loukami až k lesu, dovede nás k malé kapličce, kterou jeden místní manželský pár zachránil před úplným zánikem.

 

Tímto moje putování končí, poznáte, o jaké osadě je dnešní článek?

 

Nápovědu najdete tady

 

{jcomments on}