4

Zábradlí u Smetanky je natřeno

Zábradlí u Smetanky je natřeno

 

Až půjdete kolem základky na sídlišti, uvidíte nově natřené zábradlí. Je zelené a červené, protože ředitel nám poradil, že to jsou barvy Smetanky. Ale nová barva není to nejdůležitější.

 

1Včera jsme se před školu sešli děti i dospělí, abychom to zábradlí natřeli spolu. Dohromady nás bylo asi 25. Na místě jsme byli za hnutí Tak jo! a Město lidem. Když jsme tenhle nápad dostali poprvé, jednoduše jsme se chtěli potkat se sousedy ze sídliště a z Vimperka, mluvit s nimi, a přitom něco dělat.

 

Ale nakonec to bylo trochu jinak. Uvědomili jsme si, kolik lidí kolem zábradlí projde. Chválili nás, jaký je to dobrý nápad. Mamky i tátové říkali při natírání svým holkám a klukům, že až půjdou kolem školy, můžou říkat ostatním dětem, že tady to zábradlí natírali.

 

Mysleli jsme, že to děláme pro děti, aby si zkoušely natřít plot. Ve výsledku se děti ze sídliště, z jiných částí z Vimperka i z Prahy na pár hodin sblížily a za naší pomoci ten plot samy natřeli. Jenom díky nim, jejich velkému počtu a díky tomu, že chtěly zůstat až do konce, jsme to celé stihli už včera.

 

2A co my, dospělí? Je před volbami a chtěli jsme ukázat, že se práce nebojíme. Že vidíme malé i velké věci ke zlepšení a budeme pracovat, aby lepší byly. To se nám povedlo.

Ale uvědomili jsme si i něco důležitějšího. Tohle může udělat každý z nás a kdykoli, nejen před volbami. Stačí se rozhlédnout, kde je třeba něco malého vylepšit, vzít partu kamarádů, domluvit se na úřadě a natřít plot, vyplít záhony, zastřihnout keř. Místo, abychom se ptali, co může město udělat pro nás, můžeme se zeptat, co pro něj můžeme udělat my.

 

Něco podobného říkal už JFK o celých USA, ale platí to i pro Vimperk. Tohle město je naše. Nepatří úředníkům, firmám, místním politikům. Je naše. Když se na něj budeme koukat jako na místo, které máme rádi, pro které chceme pracovat a kterému chceme pomáhat, bude dobrým místem i pro naše děti. Nakonec jsou práce, které holky a kluky opravdu baví. „To natírání zábradlí byla zábava,“ říkala po setmění Amálka.

 

A nakonec ještě jedna důležitá věta. Jestli se vám zdá, že jsme příjemná parta a děláme to dobře, tak nám dejte 5. a 6. října svůj hlas ve volbách do vimperského zastupitelstva. Děkujeme.

 

Tady jsme před akcí

 

3

 

 

A tady po akci

 

4

 

 

Martina Bělíková, Standa Hubáček, Mirka Dutková a Petra Litvanová Tak jo! Vimperk  

 

{jcomments off}