Slunečních paprsků bude přibývat

Předpověď počasí na uplynulé dny vyšla jen z části. Víkend byl ve znamení sněžení a teplot pod bodem mrazu. Hlavně severní návětří Šumavy zasypal sníh, přesně dle předpovědi. Od úterý mělo ubývat oblačnosti, což se bohužel nevyplnilo a Šumavu až na ojedinělé vyjímky zakrývá stále nízká oblačnost. Díky tomu ani teploty nestoupaly tak vysoko, jak se před týdnem předpokládalo. Vyšší polohy zaznamenávaly většinou celodenní mráz, v nižších polohách teploty stoupaly k +3°C.

Šumavu i ve čtvrtek dopoledne zakrývá nízká oblačnost, z které vykukuje například vrchol Poledník či Velký Javor. Teploty jsou od vyšších poloh pod bodem mrazu, nižší polohy mají teplotu těsně nad nulou. Během dne by mělo částečně ubývat nízké oblačnosti na celé Šumavě. Teploty vystoupí věšinou k +3°C. Pátek bude z počátku místy polojasný, budou však místa, kde se udrží nízká oblačnost. Denní teploty budou kolem 3°C až 5°C nad nulou. Během pátka se můžou vyskytnout slabé srážky, od vyšších poloh sněhové.

Sobota by měla přinést polojasnou oblohu beze srážek. Díky zmenšené oblačnosti budou teploty v noci na sobotu klesat k -6°C, v mrazových kotlinách při vyjasnění a uklidnění větru i k -15°C. Denní teploty vystoupí k +2°C až +5°C. I neděle bude polojasná až oblačná, beze srážek. Noční teploty opět k -6°C, ty denní stejně jako v sobotu k +5°C.

I počátkem týdne bude na obloze spíše polojasno, srážky se žádné neočekávají. Musíme ale počítat místy s nízkou inverzní oblačností. Denní teploty z počátku kolem 4°C, postupně při slunečním svitu až k 9°C.

Milovníci zimních sportů budou mít díky zmenšené oblačnosti a příjemným teplotám ideální počasí. Všechna zimní střediska na Šumavě jsou nadále v provozu a hlásí velmi kvalitní podmínky. Před víkendem budou upraveny i běžecké stopy, které budou díky nočním mrazům minimálně v dopoledních hodinách tvrdé.

 

Výška sněhu 27. února:

Plechý 198 cm, Velký Javor 180 cm, Prameny Vltavy 128 cm (26.2.), Březník 125 cm, Bučina 100 cm, Churáňov 71 cm, Kvilda 70 cm, České Žleby – louka 57 cm (28.2.), Hojsova Stráž 38 cm, Hliniště 32 cm (28.2.), Stožec 27 cm, Vimperk 26 cm, Volary 22 cm, Černá v Pošumaví 18 cm, Velhartice 18 cm, Vyšší Brod 16 cm

(ir)

 

Záběry z webkamer 28. února dopoledne:

Poledník jih 28. února

 

Březník 28. února