Výběh s jeleny bude dočasně uzavřen

Období jelení říje začíná, výběh s jeleny v NC Kvilda proto bude dočasně uzavřen

 

V průběhu jelení říje bude veřejnosti uzavřený výběh s jeleny v Návštěvnickém centru Kvilda. Návštěvníci mezi jeleny nebudou moci z bezpečnostních důvodů vstoupit od 10. září do 15. října.

 

 

jelen

 

„Jelení říje zpravidla trvá od září do poloviny nebo až konce října. V tomto období jsou jeleni nevyzpytatelní a mohou být opravdu nebezpeční. Před rokem jsme vstup do jeleního výběhu v době říje omezili a letos k tomuto opatření přistupujeme znovu. Jelení výběh na zhruba měsíc a půl uzavřeme,“ říká Dana Zývalová, vedoucí Informačního a Návštěvního centra Kvilda.

 

„Je nutné si uvědomit, že jeleni i laně a je jedno, jestli se jedná o divokou zvěř nebo zvěř chovanou v zajetí, mohou člověka kdykoli zranit a je třeba mít před nimi respekt. V době říje je nebezpečí střetu mnohonásobně větší, než v jiných obdobích roku. Z toho důvodu budou do výběhu vstupovat minimálně i odborní pracovníci,“ doplňuje Oldřich Vojtěch z Národního parku Šumava, který zároveň povede zatím poslední komentovanou prohlídku výběhu určenou pro veřejnost v sobotu 8. září od 15 hodin.

 

Návštěvnické centrum bude i přesto v provozu denně od 8:30 do 16:00 hod. Do jeleního výběhu bude možné nahlédnout alespoň prostřednictvím kamer, které přenášejí obraz na televizní obrazovku v návštěvnickém centru. Přístupný bude i výběh rysa ostrovida.

 

Veřejnosti přístupné je i nadále Návštěvnické centrum Srní a až do konce září je možné navštívit také Soví voliéry v Borových Ladách.

 

Jan Dvořák

tiskový mluvčí

Správa NP Šumava