Vimperská E77 a další asfalt

Vimperská E77 a další asfalt

 

     Vážení občané našeho města, slíbil jsem všem, se kterými kandiduji do voleb, že se nebudu příkře vyjadřovat k politické ani ekonomické situaci, která se v našem městě vyvíjí. Bohužel, bydlím na adrese Mírová 426 a sleduji již půl roku slavnou výstavbu naší ulice. Cca 200 metrů ulice za 30 mil. Kč, a to nemusí být konečná cena, a architektonický skvost, který jsme od současné radnice dostaly mne nemůže nechat v klidu. Žiji na Šumavě, respektive ve Vimperku již 42 let, ale takovýto výtvor jsem zde ještě nezažil. Nejsem žádný architekt, ale i jen obyčejný „plebejec“ pochopí, že ten kdo schválil, takto provedenou rekonstrukci ulice musel vědět, že zde nebude nikdy bydlet. To co zde firmy z asfaltu vykonstruovaly, je prosím dálnice na Šumavě. Upozorňuji na zásadní nedostatky stavby, to že se občanů na jejich názor neptal, úplně pomíjím, neboť porušil daný zákon. Takže, co se mi na současné modernizaci Mírové ulice nelíbí?

 

     Je to snadné, kdo zde žije, tak pochopí, že v létě zde bude minimálně 50 stupňů, takže jsem zvědav, jak se tu může příjemně žít. Na zastávce autobusu, vzhledem k postavené zdi, bude ještě o pár stupňů více, takže důchodci, kteří nejvíce autobusový spoj využívají, mohou rovnou požádat o přítomnost záchranné služby. Chodníky nejsou osvětleny, neboť nově instalované lampy osvětlí maximálně zaparkovaná auta na druhé straně vozovky. Prý se plánuje opětovné zprovoznění lamp, které byly vypnuty z důvodu toho, že svítily lidem do oken. Když byly vzneseny dotazy, že nově instalované lampy jsou špatné, tak nám bylo řečeno, že je to kvůli světelnému smogu. Lampy staré 40 let jistě světelnému smogu „vyhovují“.

 

     Pokud se týká zastávky, ze které jezdí maximálně 15 lidí /a to ráno do práce/ a přes den 5 lidí, je opravdu vyprojektována velkoryse, neboť zábor území je minimálně 25 metrů. Další vynikající tah je sjezd pro vozíčkáře a snad pro kočárky, který končí uprostřed silnice, je na uživatelích, zda se nechají porazit projíždějícími auty, nebo pojedou po chodníku, kde zcela spolehlivě narazí do lampy, a tím je vlastně již nebude nic zajímat.

 

     Další vynikající architektonický prvek jsou montované budky na kontejnery, které např. v našem případě (Mírová 426) stojí cca 5 metrů od vstupu a oken. Jistě si všichni dovedete představit ten „komfort smradu“, který nás čeká příští léto. Do dnešního dne nemohu pochopit, proč musely být poraženy všechny stromy, které zde stály, a zajišťovaly ochlazování. Asi jsme se dostali do 21. století, kde naše radnice říká, „co znamená, že jste na Šumavě, hlavně, když všechno zaasfaltujeme“.

 

     P.S. Zatímco všude se chodníky stavějí ze zámkové dlažby, tak u nás je vše, a to i u přechodů apod. zaasfaltováno. Inu stavět se dá různě, hlavně že „přebarvíme trávu na zeleno (pro pamětníky) a budeme hrdinně střihat pásky a držet si palce.

 

S pozdravem a pozdravem „Slušnost vždy a všude“ Libor Kudláč

P.S. Moji náladu snad dokreslí přiložené foto!  

 

{gallery}vimperk/2018/foto_zdenek_formanek/zari/mirovka_asfalt/{/gallery} 

 

{jcomments off}