knihovna

Bývalá knihovna ožívá

Bývalá knihovna ožívá

 

     Budova bývalé knihovny v Nádražní ulici ve svém nitru v minulosti hostila veterinární středisko, stanoviště záchranné služby i mateřskou školku. Proto bylo smutné se dívat, jak chátrá. Nakonec se však na tuto budovu, zasazenou do klidného prostředí a přitom v blízkosti autobusového nádraží, usmálo štěstí. Před více než rokem ji koupila Evangelická církev metodistická. Budova se začala knihovnapostupně proměňovat a otevírat veřejnosti. A žije hned několik životů. V neděli dopoledne patří bohoslužbám, v ostatní dny se tu potkávají maminky s dětmi, schází se tu mladí lidé, plánují se sportovní aktivity, a to nejen softbal, ale koná se tu i vzdělávání všech věkových kategorií v oblasti jazyků. Na tomto místě budete mít příležitost do různých aktivit postupně nahlédnout. Dnes Vás pozveme do Jazykové školy EZAU. A v našem rozhovoru vyzpovídáme osobu nejpovolanější, jednatelku EZAU s r.o. paní Ing. Evu Piherovou.

 

První otázka se přímo nabízí. Jak byste nám EZAU představila?

     Jsme mladá instituce, zabývající se vzděláváním, nicméně všichni naši vyučující tak mladí nejsou. Musím ale vzápětí dodat, že mladický elán naše lektorky nepostrádají a jejich zkušenost s výukou jazyků se ideálně potkává s jejich nadšením. EZAU s r.o. byla založena v lednu 2017 s cílem pomáhat lidem v osobním rozvoji, konkrétně s jazykovým vzděláváním, časem hodláme své působení rozvinout i v dalších oblastech. Z mého působení ve školství, ale i ze zkušeností kolegů vyplývá klíčová dovednost, a to umět jazykové znalosti uplatnit v reálných situacích. Proto chci, aby zde vyučovali kolegové, kteří jsou zvyklí aktivně jazyk používat a mají vlastní zkušenosti s využitím jazyka v zemích, kde se zmíněným jazykem hovoří. Základy jazykové výuky se samozřejmě neobejdou bez osvojení gramatických pravidel, nicméně už od samého počátku je třeba klást důraz na aktivní používání jazyka tak, aby se to stalo přirozenou součástí Vašeho života. Chci, abyste měli radost, že nejen rozumíte svému protějšku v dané zemi, ale uměli správně a rychle reagovat a vyjádřit přesně to, co chcete.

 

Začali jste s výukou němčiny, která běží již od září. Proč zrovna němčina?

     Z Vimperka je to na Strážný “co by kamenem dohodil a zbytek došel”. A zřejmě nejen já v poslední době vnímám trend jezdit do Německa za prací. Stejně tak i největší zaměstnavatelé ve Vimperku a v okolí často vyžadují aktivní znalost německého jazyka. Mojí touhou je, aby Vám naše kurzy pomohly v běžných situacích, do kterých se můžete ať už jako zaměstnanci nebo živnostníci v Německu dostat. A pokud je Vaším cílem „jen“ nebýt v Německu „za hlupáka“, i tuto touhu dokážeme naplnit.

 

Komu jsou kurzy určeny?

     Většina kurzů je cílena na dospělé zájemce, tento čtvrtek 8. 11. 2018 otevíráme v 16.00 jeden kurz určený dětem ve věku 3 až 6 let. Děti si hravou formou osvojí základní slovní zásobu i jednoduché věty. Cílem je, aby je angličtina bavila a těšily se na ni. A až pak půjdou do školy, jen přirozeně navážou a ztratí ostych z mluvení. Kurzy pak budou probíhat každou středu od 16:00. 

 

Tak to jsme zmínili kurz angličtiny pro děti. Co dospělí? Najdou u Vás i kurz angličtiny určený právě jim?

     Ano, v pondělí 12. 11. 2018 zahajujeme kurz angličtiny pro dospělé začátečníky a v úterý navazuje kurz pro středně pokročilé.

 

Myslíte si, že angličtina je důležitá navzdory tomu, že našimi nejbližšími sousedy jsou německy mluvící země?

     Umět anglicky již není bráno jako „něco navíc“, nýbrž základní dovednost. Bez znalosti angličtiny si můžete připadat jako cizinci ve světě vlastních dětí. O ovládání elektronických přístrojů, ale především využití informačních zdrojů si s trochou nadsázky můžete nechat zdát. A já si velmi vážím možností, kterou mi dávají návštěvy amerických přátel, kteří jsou ochotní přijet i několikrát do roka. A to, co považuji za hodně důležité, je umožnit Vám aktivní a co nejčastější kontakt s rodilými mluvčími. Aktuálně jednáme i s jedním manželským párem, který je ochoten se přestěhovat do ČR a zde ve Vimperku vyučovat angličtinu. O vývoji tohoto jednání Vás budeme informovat, nejspíše by náš tým posílili v roce 2019, co Vám ale mohu slíbit již nyní, jsou právě zmíněné návštěvy, které by měly u nás pobýt asi měsíc a přijet tak jednou za čtvrt roku. Účastníci našich kurzů si s nimi popovídají v angličtině v rámci svých lekcí. Dospělí i děti.

 

Uvažujete i o otevření dalších kurzů?

     V naší jazykové škole jsme se rozhodli nabídnout i ruštinu. Zdá se, že starší generace ji pomalu zapomíná a mladí se ji již ve školách nemají příležitost učit, přesto se s ní hlavně v obchodním styku můžete setkávat. Příležitost hlásit se do kurzu bude v únoru 2019.

     Podobně uvažujeme i o otevření kurzu českého jazyka pro cizince. Jak nacházejí naši lidé práci v Německu, stejně tak některé profese u nás již vykonávají převážně cizinci. Těm bychom chtěli pomoci v adaptaci na české prostředí i kulturní zvyklosti. Stejně jako v případě ruštiny i tento kurz chceme nabídnout v únoru 2019.

 

A ještě důležitá otázka na závěr. Kde se kurzy konají a kde najdou případní zájemci podrobnější informace?

     Jak bylo zmíněno v úvodu tohoto textu, kurzy se konají v budově bývalé knihovny ve Vimperku, v Nádražní ulici. Kurzy německého jazyka již běží, ale do některých se lze ještě připojit. Konají se ve čtvrtek odpoledne. Kurzy angličtiny právě začínají, a to jak pro děti, tak i dospělé. Bližší informace najdete na www.jsezau.cz nebo na facebooku JSEZAU. V případě, že máte jakékoliv otázky, pište na mail jsezau@centrum.cz.

Ať už si vybere z našich kurzů kterýkoliv pro sebe či pro své děti, přeji Vám, ať zažijete při výuce radost a brzy zjistíte, jaký pokrok se Vám podařilo v osobním životě dosáhnout.  

 

{jcomments off}