Obnovitelné zdroje v České republice

 

  

 

OBNOVITELNÉ ZDROJE LONI V EVROPSKÉ UNII VYROBILY JIŽ 32,3 % ELEKTŘINY. ČESKÁ REPUBLIKA S POUHÝMI 11% ZŮSTÁVÁ POZADU.

 

 

 

       Produkce evropských obnovitelných zdrojů v roce 2018 opět vzrostla, jejich podíl na celkové hrubé výrobě elektřiny dosáhl 32,3 %. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnily think-tanky Sandbag a Agora Energiewende. Na růstu se podílely především nové instalace solárních a větrných elektráren a normální produkce vodních zdrojů (po výrazně podprůměrném roce 2017). V České republice se podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny dostal na hodnotou 11,1 % a dlouhodobě stagnuje.

 

 

 

energetika

       Důležitým evropským trendem je pokles výroby elektřiny z černého uhlí. Ta poklesla meziročně o 9 % a od roku 2014 o 40 %. Vzhledem k ohlášeným záměrům útlumu uhelných elektráren je patrné, že tento trend bude pokračovat. V případě hnědého uhlí, jehož spalování má ještě horší ekologické dopady, je ovšem pokles využívání v elektrárnách daleko pomalejší. Navíc země závislé na hnědém uhlí, ke kterým patří také Česká republika, nemají plán na náhradu tohoto paliva (výjimkou je aktuální výsledek jednání uhelné komise v Německu). Autoři poukazují na skutečnost, že jednou z příčin pomalého poklesu výroby elektřiny z hnědého uhlí je pomalý rozvoj obnovitelných zdrojů v zemích, jako je Česká republika, Polsko, Bulharsko nebo Řecko.

 

 

 

       Specifikem České republiky je, že významná část výroby uhelných elektráren není potřebná pro pokrývání domácí poptávky, ale směřuje na vývoz. Vzhledem k ročnímu vývozu na úrovni 13 TWh by bylo možné řadu uhelných bloků uzavřít okamžitě bez náhrady, pouhým omezením vývozu.

 

 

 

       Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA, řekl: „Zatímco ve Velké Británii, Francii, Itálii nebo Rakousku končí uhlí a rostou obnovitelné zdroje, Česká republika a další hnědouhelné státy se této pozitivní změně stále brání. Až se nás jednou vnoučata nad fotografiemi povrchových hnědouhelných dolů budou nevěřícně ptát, zda to dříve bez těch děsivých jam nešlo, budeme muset připustit, že možnosti existovaly.“

 

 

Tisková zpráva Hnutí DUHA

{jcomments off}