Personalistika v dnešní době

 

logo Bachl pro rekl.účely

 

 

Rozhovor s Bc. Martinou Bělíkovou – personalistkou firmy Bachl,

 

na téma: “Personalistika v dnešní době”

 

martina belikova ctverec

 

 

Mnoha firmám pomáhají v HR specializované agentury. Je tomu tak i u Vás?

 

Spolupracujeme s několika agenturami, ale pouze v rámci pomoci při hledání nových zaměstnanců. Současná situace na trhu práce je tak kritická, že se ani specializovaným agenturám nedaří dodat vhodné uchazeče na pracovní pozice, které potřebujeme.

 

 

 

IMG 0012

Říká se, že práce s lidmi je nejtěžší možná. Je to tak?

 

Práce s lidmi je poměrně náročná, ale také zajímavá. Každý zaměstnanec má jiné potřeby a jiné požadavky na zaměstnavatele, proto je důležitý individuální přístup. Ve větších firmách právě tento přístup bývá často nerealizovatelný a zaměstnanci se pro personalisty stanou pouze čísly. Tak tomu u nás není. Všechny zaměstnance ve firmě znám osobně jménem, jak zaměstnance ve výrobě, tak zaměstnance v administrativě. Myslím si, že je důležité, když můžete říct „pane Novák“ a ne pouze „hej ty“.

 

 

 

Jste jedním z hlavních zaměstnavatelů regionu. Kolik zaměstnáváte lidí?

 

Bachl je německá firma, mnozí obyvatelé Vimperska dojíždějí do práce do německého Bachla. U nás v Bohumilicích máme nyní 110 zaměstnanců, kteří pracují ve 3 divizích: největší je divize PE-fólie, nejznámější jsou pak Okna, dveře a neméně důležitá je i divize PUR – kombitherm.

 

 

 

IMG 00111Odkud k Vám dojíždějí zaměstnanci?

 

Zaměstnanci dojíždějí ve většině případů z nejbližšího okolí: Čkyně, Vimperk, Bohumilice, ale máme i zaměstnance z Prachatic a Strakonic.

 

 

 

Nikdy v moderní historii nebyla nezaměstnanost tak nízká. V Prachatickém okrese je míra nezaměstnanosti za měsíc 01/2019 2,5 % (840 nezaměstnaných, 1910 volných pracovních míst). Jak moc vnímáte tuto skutečnost?

 

Tuto skutečnost vnímáme zásadním způsobem. Vzhledem k dobré situaci v tržní ekonomice, máme velký nárůst zakázek, proto jsme se rozhodli rozšiřovat výrobu. Koupili jsme nový výrobní stroj a postavili novou skladovací halu. Na tento výrobní stroj musíme sehnat kvalifikované, schopné a zodpovědné zaměstnance. Těch je na trhu práce nedostatek, a tak se potýkáme s problémem, který řeší většina firem v okolí Vimperku – nedostatek zaměstnanců. Firmy zvyšují mzdy a k tomuto kroku jsme přistoupili i my. V roce 2016 byla nástupní mzda na pracovní pozice do výroby 100 Kč/hod, dnes je nástupní mzda již 135 Kč/hod.

 

 

 

Mnoho šikovných lidí z Pošumaví jezdí za prací do Bavorska. Máte nějaká čísla, kolik lidi např. z Vimperska pendluje?

 

Tyto údaje nemáme, ale evidujeme stále velké množství zaměstnanců, kteří od nás odcházejí za prací do Německa. Většinou se jedná o mladé lidi bez rodin, kteří si práci v Německu chtějí vyzkoušet a lákají je i lepší platové podmínky.

 

 

WP 20170406 08 17 18 Pro

Pracovat “venku” už v žádném případě není tak výhodné, jako tomu bylo před 25 lety. Je jiný kurz, platy v Čechách jdou značně nahoru. Jak toto vnímáte?

 

Uchazeči o zaměstnání ve věku od 18 – 25let mají stále zájem o práci v Německu. Čas, který stráví na cestě do zaměstnání je vykompenzovaný výší mzdy. Na to již neslyší lidé, kteří mají rodiny. Ti chtějí naopak trávit svůj volný čas s rodinou a přitom být dobře platově ohodnocení. Těmto lidem nabízíme dobrou, stabilní práci v mezinárodní společnosti – tedy jistotu, kterou potřebují.

 

 

 

Lidé si začínají více uvědomovat, že “riskovat” dlouhou cestu dennodenně do práce nechtějí. Mnoho zaměstnanců z pendleru mělo velmi škaredé nehody, mnohdy s tragickým koncem. Jaké pracovní pozice můžete nabídnout?

 

Z pracovních pozic do výroby to jsou: operátor extruze, pomocný tiskař a tiskař a skladník. Některé názvy pracovních pozic ve výrobě znějí možná složitě, ale jedná se z větší části pouze o obsluhu strojů. Při dobrém zaškolení by tuto práci nemělo být těžké zvládnout.

 

 

 

Firmy v dnešní době mají velké množství zaměstnaneckých benefitů. Jaké nabízíte vy?

 

Co se týká zaměstnaneckých benefitů, tak můžeme nabídnout: stravenky, možnost závodního stravování v naší jídelně, kde si zaměstnanci mohou vybrat ze 7 druhů jídel, příspěvek na dopravu podle dojezdové vzdálenosti, příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění a 5 týdnů dovolené. Každý rok organizujeme pro své zaměstnance teambuildingová setkání na Dračích lodích s kolegy z Modřic u Brna a vánoční večírky.

 

 

DJI 0087

 

{jcomments off}