Víkend bude chladný, ale slunečný

Slibované ochlazení dorazilo s malým zpožděním. Nad Šumavou se v posledních dnech udržovalo silné teplotní rozhraní, v severních částech Šumavy se teploty udržovaly i přes den slabě pod bodem mrazu, kdežto v jižní části Šumavy panovalo relativně teplé počasí s teplotami až o 8 stupňů vyššími. Do teplejšího sektoru patřila i oblast Kvild, Březníku, Volarska či Lipenska. Studený vzduch zde pronikl až ve středu během dne a ihned teploty poklesly několik stupňů pod nulu. Slabé sněžení zaznamenala v noci na čtvrtek celá Šumava, napadlo většinou do 3 centimetrů prašanu. 

Čtvrtek přináší od rána velkou oblačnost se slabým sněžením a teplotami mezi -5°C až -10°C. Počasí tak připomíná spíše leden než půlku března. Během dne bude docházet k částečnému zmenšení oblačnosti a ustávání srážek. Teploty zůstanou pod bodem mrazu, mezi -4°C až -1°C, v 1000 metrech kolem -7°C. Pátek přinese opět velkou oblačnost, během dne bude docházet ke zmenšování oblačnosti na polojasno až skoro jasno, denní teploty zůstanou opět slabě pod nulou. Sobota by měla být prosluněná, ráno však bude velmi mrazivé, teploty klesnou i pod -10°C, v mrazových kotlinách při vyjasnění a uklidnění větru až k -25°C. Denní teploty se vyhoupnou nad nulu, nejčastěji mezi 0°C až +4°C, oblačnosti během dne částečně přibude. Nedělní dopledne bude opět slunečné, během dne by se mělo zatáhnout, srážky se však neočekávají.

Oteplení přinese hned pondělní den, očekává se zatažená obloha s občasným deštěm, který může být po ránu i mrznoucí. Denní teploty vystoupí až k +8°C. Od úterý by mělo srážek postupně ubývat, v horských polohách zůstanou většinou sněhové, v nižších polohách dešťové. Denní teploty zůstanou mezi 2°C až 8°C nad nulou, noční nejčastěji do -4°C.

 

Díky chladnějšímu počasí panují v zimních střediscích na celé Šumavě i nadále dobré sněhové podmínky. Na sjezdovce v Českých Zlebech (skizleby.cz) leží stále kolem 40 cm sněhu, který je ráno většinou zmrzlý, odpoledne firn. Podmínky pro sjezdování zde budou až do konce jarních prázdnin tedy stále dobré a vleky v provozu každý den . V okolí je většinou 10 až 25 cm, ale objevují se už i vytátá místa beze sněhu. Běžecké stopy v okolí jsou většinou sjízdné, ale již se vzhledem k nedostatku sněhu neupravují. Na některých loukách a v lesních úsecích jsou holá místa a je potřeba dbát zvýšené opatrnosti. Menší lyžařské areály budou v Horní Vltavici, na Kubově Huti, ve Strážném, na Libínském Sedle, na Nových Hutích nebo v Hartmanicích o víkendu také otevřeny, v pracovní dny je jejich provoz místy omezený.

Upravené sjezdové tratě nabízí i skiareál na Zadově (lazadov.cz), lipenský skiareál Kramolín nebo Špičák u Železné Rudy. 

Horší je to s kvalitou běžeckých stop v nižších nadmořských výškách. Do 900 metrů nad mořem leží již nedostatečné množství sněhu, strojově se stopy již upravit nedají. Ostatní tratě ve vyšších nadmořských výškách budou před víkendem opět upraveny.

 

(ir)

 

Svatobor 14. března dopoledne

 

Koráb 14. března v poledne