Slavná běžkyně trénující na Šumavě

 

  

 

O úspěchu česko – britské maminky psala snad všechna média ve Velké Británii

 

 

 

 

 velkabritanie

       Přestože má i české občanství, v Čechách ji nikdo nezná. Zato Britové jsou na Jasmin Paris náležitě pyšní a stále vzpomínají na její vítězství.

 

 

 

       Už je to sice nějaký ten pátek stará informace, že Jasmin Paris vyhrála v lednu nejtěžší vytrvalostní běžecký závod Montane Spine Race ve Velké Británii, ale do Čech se tato zpráva nedostala. Přitom se na něj připravovala i v České republice, ke které ji pojí nejen občanství.

 

 

 

       Na stránky BBC a dalších médií ji dostal její neuvěřitelný výkon. Nejenže závod vyhrála, dosavadní rekord překonala o 12 hodin. Stala se dokonce první ženou na stupni vítězů a k tomu čtyřikrát během 83 hodin, 12 minut a 23 vteřin odsávala mateřské mléko pro svou čtrnáctiměsíční dceru Rowan, které říká krásně česky Jeřabinka a komunikuje s ní i v našem jazyce.

 

 

 

       Trasu dlouhou 268 mílí z Derbyshire ke skotským hranicím běžela sama, ve velké zimě, většinu času ve tmě a s více než pětikilovým nákladem zásob. Za celou dobu spala pouhé tři hodiny. Sympatická sportovkyně je nejen matkou a úžasnou běžkyní, ale také veterinářkou a k tomu na univerzitě v Edinburgu dokončuje svoji doktorandskou práci.

 

 

 

Jak dlouho a jakým způsobem jste se na Montane Spine Race připravovala?

 

Přímo na tento závod jsem trénovala tři měsíce. Postupně jsem si prodlužovala tréninky, až jsem nakonec naběhala každý týden přibližně 160 km. Běhala jsem po kopcích ve Skotsku a potom taky v Čechách, když jsme tam slavili vánoční svátky. V té době jsem se často vydávala na dlouhé trasy vždy tři dny za sebou, třeba na 5 až 6 hodin, a na zádech jsem přitom nosila plný ruksak, abych si zvykla na váhu, se kterou jsem potom musela závodit na Montane Spine Race.

 

 

 

Kde v České republice běháte nejraději?

 

Na Šumavě. Máme tam chalupu a odtamtud se krásně běhá na Boubín a na Bobík. Na chalupu jezdím už od malička, tak to tam znám moc dobře a mám to tam vskutku ráda.

 

 

 

Běžela jste v minulosti i nějaký závod u nás v ČR?

 

Jenom jednou, na hranici Polska a České republiky. V roce 2013 jsem se zúčastnila World Long Distance Mountain Running Championships (polský Maraton Karkonoski). Ráda bych v budoucnosti běhala další závody v ČR.

 

 

 

Plánujete nějaký další závod?

 

V červnu poběžím za Velkou Británii IAU Trail World Championships v Portugalsku a koncem srpna se s manželem zúčastníme Petite Trotte à Léon, což je 300 km dlouhý závod (s převýšením 26 000 m) kolem Mont Blanc. Taky mám v plánu pokusit se o nové rekordy na několika dlouhých bězích na horách tady ve Velké Británii.

 

 

Zdroj: Veronika Macleod

{jcomments off}