Zimní sezóna na ZŠ TGM

Zimní sezóna na ZŠ TGM

Letošní zima byla štědrá na sněhovou nadílku, a tak toho milovníci zimních sportů patřičně využili. Stejně tak tomu bylo i na ZŠ TGM Vimperk.

 

Sjezdové lyžování

Třídenní lyžařský kurz sjezdového lyžování na Kubově Huti pod vedením instruktorů tamní lyžařské školy absolvovalo 31 žáků 1. ročníku, 31 žáků 2. ročníku a 38 žáků 4. ročníku. Nutno dodat, že jednotlivé skupiny malých lyžařů byly voleny s ohledem na výkonnost, schopnosti či obavy dětí z neznámého, ale šťastné tváře a radost z lyžování všechny obavy setřely. A když k tomu přidáme romantickou jízdu vlakem do nejvýše položené železniční stanice v ČR, je nabíledni, že děti ani jejich rodiče účasti na kurzu nelitovali. Všichni byli spokojeni také díky péči a trpělivosti instruktorů lyžařské školy.

 

Běžecké lyžování

Sportovištěm pro běžecké lyžování a provizorně i biatlon je areál Vodník, kde se dvoudenního kurzu účastnilo 17 žáků z 2. ročníku a 35 žáků z 5. ročníku. Tentokrát se dětem věnovali trenéři a členové SKI Šumava Vimperk a také oni přistupovali k dětem podle jejich zdatnosti na běžkách. Zkušenější vyznavači bílé stopy zdolávali náročnější tratě, ti, kteří stáli na běžkách poprvé, možná najdou v tomto typicky šumavském sportu zalíbení a podporu zdravého způsobu života. Stejný záměr měla i sportovní a propagační akce Lyžuj Lesy, projekt Českého svazu lyžařů a Lesů ČR. Tento projekt proběhl v několika krajích České republiky, jenž organizačně zajišťoval místní lyžařský klub, v našem případě SKI Šumava. I této akce se naši žáci zúčastnili a v kategoriích registrovaných i neregistrovaných lyžařů si domů odnesli medaile i věcné ceny. Organizátorům, instruktorům i trenérům patří velké poděkování.

 

Bruslení

Pozornost v letošní zimní sezóně byla tradičně věnována i bruslení na vimperském zimním stadionu. Bruslení bylo součástí výuky při tělesné výchově převážně na 2. stupni a díky péči zaměstnanců ZS bylo připraveno dle nahlášeného rozvrhu vše potřebné. Tradičně byl pro žáky mladšího školního věku otevřen kroužek bruslení pod vedením vyučující naší školy a od října do března se ho pravidelně účastnilo na 40 dětí 2. – 5. ročníku. Děkujeme všem, kteří o naše začínající i pokročilé bruslaře pečovali.

 

Dagmar Rückerová

 

 

Lyžařský kurz 7. tříd

V týdnu od 4. do 8. března 2019 proběhl na penzionu Klostermann na Nových Hutích lyžařský kurz žáků 7. tříd. Za velmi dobrých sněhových podmínek třicítka dětí ze 7. tříd naší školy absolvovala náročnou výuku jízdy na lyžích nebo snowboardu. Pět dní strávených na sněhu byl na lyžařských dovednostech dětí hodně znát. Kromě sněhových radostí ze sluncem prozářeného svahu, ošlehány větrem, si děti odnášely také společenské prožitky. Vyslechly přednášku o mazání a přípravě lyží a snowboardů spojenou s praktickou ukázkou. Další večer jim Míra Cinádr, člen Horské služby, vysvětloval, jak se chovat na sjezdovce a co všechno práce člena HS obnáší. Aby si děti vylepšily znalosti o Šumavě a její krásné přírodě, přijel jim z Vimperka ukázat své krásné fotografie Pavel Hyksa.

 

Poslední večer za podpory ředitelky školy paní Dagmar Rückerové byl věnován vyhodnocení závodů na lyžích, na snowboardu a na běžkách. Každý z aktérů dostal diplom se sladkou medailí. Není důležité, kdo vyhrál, ale to, že všechny děti včetně začátečníků dokázaly uvedené tratě zvládnout. Ohodnoceny však byly také paní kuchařky, které vařily výborně a zaslouženě sklidily dlouhý potlesk. Děti by si rády ještě, jak říkáme, lyžák, prodloužily, ale musely jet domů na prázdniny.

 

Za sebe i instruktory Janu Hudečkovou, Jana Sovu a Jirku Toušla mohu konstatovat, že nám děti dělaly jen samou radost.

 

Josef Bejček, vedoucí kurzu  

 {gallery}vimperk/2019/foto_zdenek_formanek/brezen/tgm_zimni_sezona/{/gallery}

{jcomments off}