Nechcete vimperský zámek?

Dvaceti budov se chce zbavit Správa Národního parku Šumava v rámci úsporných opatření. “Jejich další provoz je pro správu zatěžující,” přiznává mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek.

 

Nemovitosti budou nejprve nabídnuty ostatním organizačním složkám státu. Pokud se žádná ze státních složek nepřihlásí, správa parku tyto nemovitosti prodá. “Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, která je příslušná hospodařit s majetkem státu dle zákona č. 219/2000 Sb., musí nepotřebný majetek nejprve nabídnout všem organizačním složkám státu, pokud o něj žádná ze složek státu nebude mít zájem, pak jej správa parku nabídne ve výběrovém řízení ostatním zájemcům, které si je budou smět koupit za odhadní cenu,” upřesňuje mluvčí.

 

Mezi objekty zařazené do kolonky nepotřebného majetku patří i vimperský zámek, kde se jedná o převodu na ministerstvo kultury, ale k finální dohodě ještě nedošlo.  „Jako nepotřebný nabízíme i vimperský zámek. Nemyslíme, že by o národní kulturní památku měla pečovat organizace, která se primárně stará o dohled nad dodržováním pravidel na ochranu přírody,” vysvětluje Pavel Pechoušek.

 

Na seznamu je celkem dvacet objektů, například rodinné budovy, sklady, hájovny či ubytovny. Nový majitel se bude hledat i pro provozní budovu Chráněné krajinné oblasti v Sušici. „Měli jsme dvě poloprázdné budovy, kde seděli zaměstnanci CHKO – v Sušici a v Kašperských Horách. Proto jsme obě skupiny zaměstnanců sestěhovali na jedno místo. Provoz obou budov by pro správu byl dále ekonomicky neopodstatněný,” objasňuje Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

Správa Národní parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava si zařazením nemovitostí mezi nepotřebný majetek a jejich následným převodem na jiného majitele slibuje zefektivnivnění svého provozu. Vytipované objekty jsou pro správu parku zátěží. „Správa Národního parku Šumava je z minulých let obtěžkána řadou nemovitostí, které nemohou její zaměstnanci využívat pro svou práci, nebo nemají vzhledem k zaměření celé organizace své opodstatnění a po provozní stránce správu parku nesmírně zatěžují. Opravy a údržba domů, které k naší činnosti vůbec nepotřebujeme, by nás jen v tomto roce vyšly na miliony korun,” dodává na závěr Jiří Kvapil, ekonomický náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava.

 

 

Výčet některých nemovitostí, které Správa NP a CHKO Šumava převedla do nepotřebného majetku:

 

Ubytovny Prášily, Vimperk a Hartmanice
Hájenky Jelení Vrchy, České Žleby, Borová Lada
Sklad Svarožná
Plechová garáž, manipulační sklad Nová Pec
Zámek Vimperk
Provozní budova CHKO Sušice
Terénní stanice Volary
Řídící věž Hadí vrch

 

(jr)

 

úvodní foto: Jan Tláskal