NP Šumava: Usnesení nad peticí

 

 

Petice za zákon pro zelené lesy Šumavy – Usnesení 

 

 

 

 

       Do rukou předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery a za přítomnosti senátorů Tomáše Jirsy a Jiřího Drahoše byla 27. února 2019 předána petice “Za zákon pro zelené lesy Šumavy”. Její iniciátor Petr Martan předal 10 701 podpisů občanů. Více zde 

 

 

       Senátoři z Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu se usnesli dne 21. května 2019 tak, že souhlasí s peticí za zákon pro zelené lesy Šumavy a konstatují,  že bezzásahový režim v národních parcích přispívá k šíření kůrovce, a tím zhoršuje stav lesních porostů, přispívá k jejich usychání a znemožňuje lesům plnit jejich vodohospodářskou a klimatickou funkci. Petice je tedy důvodná a navrhuje doporučit postoupení petice k projednání na nejbližší schůzi Senátu PČR. 

 
ss

     

        Tomu dále navrhuje přijmout následující usnesení:

       •    doporučuje Ministerstvu ŽP nevyhlašovat zóny přírodní a přírodě blízké v součtu rozlohy přes polovinu národních parků

 

       •    doporučuje Ministerstvu ŽP přijmout odklad na vyhlašování nových bezzásahových území a “Zvláště chráněných území”, včetně “Evropsky významných území”, v oblastech se zastoupením smrkovýczh porostů nad 20% do doby, kdy se v celé ČR zastaví velkoplošné chřadnutí lesů suchem a kůrovcovým přemnožením.

Celé usnesení ze schůze Senátu zde

 

 

 

       Výbor pro životní prostředí poslanecké sněmovny již petici projednal 03.04.2019 s úplně opačným závěrem.

 

 

       Konstatuje, že hlavními příčinami současné kůrovcové kalamity v ČR jsou klimatická změna a dlouhodobé pěstování smrku v nevhodných stanovištích a že neexistují relevantní údaje, které by dokládaly, že současná kůrovcová kalamita vznikla v chráněném území. A dále konstatuje, že problematika národních parků byla s podporou MŽP účelně vyřešena novelou zákona o ochraně přírody a krajiny v roce 2017.

 

      Výbor pro životní prostředí PSP ČR doporučuje při přístupu k péči o již existující i nová chráněná území i nadále zohledňovat problematiku navazujících lesních porostů a při vymezování zonace NP vycházet z aktuálního stavu ekosystémů.

Celé usnesení Výboru pro životní prostředí poslanecké sněmovny zde

 

 

 

       Následovat bude jednání Senátního výboru pro životní prostředí a petičního výboru (pozvánka zde). Ten uspořádal i kulatý stůl dne 31.05.2019 od 10:00 hodin.

 

 

Jaromír Bláha

expert na ochranu lesů a divoké přírody, Hnutí DUHA

{jcomments off}