Evropský den hudby

 

 

Evropský den hudby ve Vimperku

 

 

 

 

       Svátek hudby – svátek muzikantů – byl vyhlášen ministrem kultury Francouzské republiky Jacque Langem v roce 1982. K tomuto kroku ho vedla nespokojenost s trávením volného času mladou generací, která čím dál více zaujímala roli pasivního pozorovatele, nikoli aktivního účastníka uměleckého tvůrčího procesu. Svátek hudby byl pojat jako hudební happening, jehož hlavní scénou jsou městské ulice, náměstí, parky, zahrady a další veřejnosti volně přístupné prostory.

 

 

       Svátek hudby se poprvé začal rozvíjet na evropské úrovni u příležitosti Evropského roku hudby 1985.

 

 

       Od roku 1995 se vždy 21. června sdružují veřejnoprávní i soukromé instituce ke společnému pořádání Evropského dne hudby. Snahou tohoto celoevropského kulturního počinu je zlepšit povědomí o umělecké úrovni v každém ze států a rozvinout výměny v hudební oblasti mezi členy Evropské unie a dalších evropských států.

 

 

       V roce 2019 připravily spolky Muzejní spolek Vimperského panství a Vimperk žije na 21. června Evropský den hudby ve Vimperku. Hudební produkce bude probíhat od 15:00 do 17:00 hodin. Celá akce bude zakončena od 17:00 hodin koncertem dechové hudby ZUŠ v parku u školy.  

 

 

den hudby plakat

{jcomments off}