Úspěch knihy napsané na jihu Čech

 

 

V jihočeských Prachaticích napsaný detektivní román Pětidomí dostal cenu od České asociace autorů detektivní literatury

 

 

 

 

       V pražském policejním muzeu získala včera 20. června cenu i původem jihočeská detektivka Pětidomí. Tu napsal jihočeský spisovatel a novinář Tomáš Přibyl a loni vyšla v největším českém nakladatelském domě Albatros Media, respektive v jeho nakladatelství Motto.

 

 

 

      Pětidomí bylo napsáno v Prachaticích, odehrává se v Praze v Bohnicích a soutěžilo ve 24. ročníku soutěže České asociace autorů detektivní literatury o nejlepší detektivní román loňského roku. A nakonec si odneslo jedno z čestných uznání a dostalo se mezi několik málo oceněných knih v rekordním počtu přihlášených knih. Porota musela nakonec přečíst přes dvacet titulů.

 

foto Zdennek pribl

 

       „Je to pro mě trochu šokující, protože v Pětidomí se nevyšetřuje vražda a nikdo nezemře, pachatele se dozvíte za polovinou a pak se řeší především to, proč to udělal a jak mu pomoci. Je to tedy hodně neobvyklá detektivka, kde jde hlavně o pochopení postav a vztahů, což je dnes málo běžné a přesto zabodovala. Takže to beru tak, že je to fakt dobře napsané,“ řekl Tomáš Přibyl.

 

 

 

       Porota také ocenila reálnost policejních postupů vyšetřující dvojice, kterou tvoří stárnoucí a občas protivná kriminalistka a kapitánka s dobrým srdcem Věra Kostoryzová a mladý poručík plný energie Tomáš Kabátník. Pětidomí přitom není román od začátku plný mrtvol. „Napětí tu v žádném případě nechybí, jen nemá tu povrchní akční podobu, jakou dnes často dostává,“ říká Tomáš Přibyl. „Chtěl jsem, aby to byl hlavně lidský příběh,“ dodal.

 

 

 

       Tomáš Přibyl nyní začíná pracovat na dalším detektivním románu s touto dvojicí vyšetřovatelů. „Tentokrát půjde o příběh, který se bude odehrávat z části v Praze, ale vyšetřování povede i do jižních Čech a bude se točit kolem výstavby dálnice a dotací,“ prozradil autor.

 

 

 

       Tomáš Přibyl je třiačtyřicetiletý novinář a spisovatel z Prachatic. Má zhruba pětadvacetileté zkušenosti z tištěných i elektronických medií a z pozic od externisty přes vedoucího vydání až po šéfredaktora. Pracoval, psal a fotil i pro Český rozhlas, Českou televizi, TV Prima, Česko-americkou televizi a řadu cestopisných časopisů.

 

    petidomi

 

 

{jcomments off}