Nadále chladno a sněžení

Zima se ne a ne vzdát své vlády. Velmi silný vítr o víkendu i na počátku pracovního týdne srážel pocitovou teplotu až o 8°C níže. Téměř celý týden se teplota nedostala nad bod mrazu, navíc během pondělí a úterý pokryl Šumavu nový sníh, který díky záporným teplotám neroztál. Celodenní mrazy na konci března nejsou příliš časté, navíc ledových dní bylo ve středních polohách zaznamenáno hned 5 po sobě. Zima zřejmě dohání velmi teplé období od Vánoc do konce první lednové dekády, kdy bylo až extrémní teplo.

 

A jaké bude počasí na Velikonoce? Přijde tolik očekávané jarní počasí s teplotami přes 10°C? Nepotěšíme Vás. Jarní počasí se opět odkládá. Už noc na pátek přinesla další nový sníh, místy napadlo i kolem 5 cm vlhčího sněhu. Denní teploty by měly stoupat nad nulu, místy až k +5°C, nově napadlý sníh bude odtávat. Obloha bude z počátku skoro zatažená se sněhovými přeháňkami, postupně oblačnosti začne ubývat až na polojasno a srážky ustanou. V noci na sobotu klesnou teploty opět pod nulu, nejčastěji do -4°C, hrozí tak vznik náledí. Sobota přinese hodně oblačnosti, místy sněžení, které bude v polohách pod 600 metrů přecházet v déšť nebo déšť se sněhem. Denní teploty vystoupí k 5°C. V neděli se ochladí a sněžit bude ve všech šumavských polohách. Denní teploty nepřekročí 3°C, v horských polohách bude celodenní mráz a očekává se i přes 10 cm nového sněhu.

Ani velikonoční pondělí nepřinese vyšší teploty, musíme počítat s občasným sněžením a teplotami maximálně kolem +3°C. I v dalších dnech bude polojasno až oblačno se sněhovými přeháňkami. Denní teploty do +5°C, v noci budou teploty nejčastěji do -5°C, při vyjasnění i -10°C, v mrazových kotlinách v úterý při vyjasnění a uklidnění větru ojediněle i k -20°C.

 

Výška sněhu 28. března:

Velký Javor 168 cm, Březník 100 cm, Bučina 45 cm, Churáňov 44 cm, České Žleby – louka 36 cm, Hojsova Stráž 14 cm, Hliniště 12 cm, Volary 9 cm, Velhartice 6 cm, Černá v Pošumaví 5 cm, Stožec 5 cm

 

(ir)

 

Luční potok u Volar 27. března

 

U Volar 27. března