Nejlepší knihy o Šumavě

 

 

 

litera

 

 

 

Festival Šumava litera vybral nejlepší knihy o Šumavě

 

 

 

 

 

       Festival Šumava litera probíhá od roku 2015. Od počátku jej pořádá Městské kulturní středisko Vimperk a od letošního roku také spolky Šumava Litera a Knihy über Grenze, za podpory města Vimperk. Týdenní festival se koná každý rok v listopadu ve Vimperku, V tomto roce proběhl i v dalších městech (Čkyně, Horní Planá, Kašperské Hory, Plzeň, Sušice, Volyně). Ve Vimperku navíc k místům, kde návštěvníci mohli navštívit program, přibyla i Správa Národního parku Šumava, kavárna Happy Coffee a restaurace Na Koreji.

 

 

 

 

       Festival byl slavnostně zahájen za přítomnosti vimperské starostky Jaroslavy Martanové a místostarosty Zdeňka Kuncla v restauraci Na Koreji prezentací nově vzkříšeného Šumavského bylinného vína, jehož výrobu představil Petr Bublík, bývalý student vimperského gymnázia. Během jeho přednášky se návštěvníci dozvěděli všechno o strastech i radostech výroby našeho vína, ochutnali ho, skoupili vše čerstvě vyrobené víno a ústy paní starostky projevili upřímný zájem o to, aby se výroba znovu rozběhla.   Nosným tématem letošního ročníku i závěrečných přednášek ve Vimperku byla hlubocká větev Schwarzenbergů. Hlavním hostem festivalu se stal vnuk JUDr. Jindřicha Schwarzenberga, posledního krumlovského vévody ze schwarzenberské primogenitury a nejmladší syn princezny Alžběty ze Schwarzenbergu, Adam von Pezold.

 

 

 

 formatfactorydsc 5306

       Cílem festivalu je přiblížit široké veřejnosti všechny knihy s tematikou Šumavy či šumavských autorů, které byly vydány v předchozím roce a které jsou nominovány na některou z cen. V letošním roce bylo nominováno 37 knih.

 

 

 

 

       Knihy soutěžily ve třech kategoriích o hlavní Cenu Johanna Steinbrenera: beletrie a poezie, výtvarné knihy a populárně naučné knihy.

 

 

 

        Pětičlenná porota vedená spisovatelem Janem Cempírkem (za Vimperské byla v porotě za knihovnice paní Eva Buryánová, vedoucí Městské knihovny Vimperk, a za grafiky Jan Viener) udělila následující ceny:

 

 

 

Do Síně slávy byl uveden vimperský spisovatel František Kadoch, neúnavný progarátor steinbrenerovských kalendářů a autor řady knih povídek.

 

 

 

Cenu předsedy poroty získal Aleš Palán za knihu Raději zešílet v divočině.

 

 

 

Výsledky dalších kategorií: Ceny Johana Steinbrenera

 

 

Cena za beletrii a poezii

1. místo Roman Szpuk: Klika byla vysoko

2. místo Viktorie Hanišová: Houbařka

3. místo Jan Kaše: Šumavské tajemství nacistů

 

 

 

 

Cena za fotografické a výtvarné knihy

1. místo Petr Hudičák, Zdena Mrázková, Jindřich Špinar: Krumlov – město pod věží

2. místo Vladimír Kunc, Tonda Yetti Jelínek: Šumavské návraty

3. místo Miroslav Houšť. Z Kašperských Hor do Kalábrie

Petr Faltus, Karel Steigerwald: Šumava patafyzická

 

 

 

 

Cena za historické a faktografické publikace

1. místo Jan Lakosil: Šumava 1938

2. místo kolektiv autorů: Zdíkovsko sobě

3. místo Pavel Fencl, Markéta Voříšková: Oběti první světové války v okrese Prachatice.

 

 

 

 

Autorem ceny Johanna Steinbrenera je vimperský sklář Jaroslav Zedník.

 

 

 

       Cenu vimperského pivovaru získal Karel Fořt za Příběhy z válečné a poválečné Šumavy a Cenu knihoven, v níž hlasovali čtenáři pomocí hlasovacích lístků, si odnesl Aleš Palán za knihu Raději zešílet v přírodě. Poprvé byla také udělena cena Šumava virtuální. Porota ve složení Radan Běhoun (České Budějovice, majitel grafického studia), Petr Kuncl (Plzeň, majitel turistické agentury) a Jindřich Sova (Vimperk, majitel IT firmy) vybírala z nabídky webových stránek, blogů, facebooků, audio a video materiálů s tematikou Šumavy. Cenu ve formě čestného uznání získal projekt Chatbot Karel Klostermann, který vymysleli a realizovali studenti vimperského gymnázia Samuel Jirouš, Lukáš Rasocha, Jan Švejda a Dominik Předota.   

 

 

 

Festival podpořil Jihočeský kraj. Hlavním mediálním partnerem festivalu byl Prachatický deník. Partnery festivalu jsou: Městská knihovna Vimperk, Městské muzeum ve Volyni, Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Knihovna Plzeň, Synagoga ve Čkyni, Regionální muzeum v Českém Krumlově, Městské kulturní a informační středisko Kašperské Hory, SIRKUS – Sušické kulturní centrum, hotel Zlatá hvězda, Kavárna Happy Coffee, Kavárna Ve Skále, restaurace Na Koreji a Správa Národního parku Šumava. Festival letos probíhal ve zcela novém formátu a jsme moc rádi, že Vimperští se opět ukazovali v hojném počtu a že prestiž festivalu i nadále stoupá.

 

 

 

 

Děkujeme všem, kteří nám pomáhali, a těšíme se na další festival v příštím roce.

 

 

 

 

SPOLEK ŠUMAVA LITERA 
Martin Sichinger 

 

{gallery}Jitka/listopad/litera{/gallery} 

 

Autor fotografií: Petr Marek

 

{jcomments off}