Nejlepší snímky ze Šumavy jsou k vidění v krajském městě

Ve fotografické českobudějovické galerii U Beránka je k vidění patnáct nejlepších snímků ze Šumavy, které za minulý rok vyfotili zaměstnanci Správy NP a CHKO Šumava. Snímky vybrala odborná porota z tisíců snímků, které zaměstnanci za minulý rok pořídili. Výstava nazvaná Šumavský lov má motto: „Jenom lidé, kteří žijí a pracují na Šumavě, mohou naslouchat svému lesu a přinést skutečné obrazy živé přírody”.

 

{gallery}vimperk/2013/duben/foto_park/{/gallery}

 

„Naši lesníci, vědci, pracovníci Informační a strážní služby prochodí po šumavských pěšinách a stráních někdy i celé dny. Kromě tužky a bloku často nosí také fotoaparát, který také často a efektivně používají. Díky němu mohou ti, kteří na výstavu dorazí nahlédnout do světa lidí, kteří na Šumavě žijí a pracují a jsou přirozenou fotografickou kronikou Šumavy a šumavské divočiny,” uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

Z tisíců snímků vybrala ty vítězné nezávislá odborná porota složená z profesionálních fotografů ve složení Vladislav Hošek, Petr Šebek, Andrej Macenauer a Ivan Lukeš. Což jsou externí fotografové, kteří se správou parku spolupracují a do archivu správy poskytují některé své zajímavé snímky.

 

„Snímky jsou exponovány opravdu v ten správný okamžik, jsou technicky dokonalé, mají dobrou kompozici a vypovídající hodnotu záběru. K nejdokonalejším snímkům patří například jeleni běžící ve sněhu. Za takovými snímky se musí do přírody opravdu chodit a čekat na ně, jinak by nikdy nevznikly,” chválí záběry Vladislav Hošek.

 

Mezi patnácti snímky mají největší zastoupení fotografie Václava Hřebka, který pracuje jako vedoucí územního pracoviště na Borové Ladě. Objevují se na nich jak unikátní přírodní scenérie, které nabízí jen návštěva Národního parku Šumava, tak i jedinečné momentky zvířat, které na území parku žijí. Právě on je autorem běžících jelenů.

„K focení mě v poslední době nejvíce motivovala potřeba získat fotografie do rekonstruovaných informačních center na Kvildě a Svinných Ladech. Díky doprovodům filmařů i fotografů – dodavatelů expozic, vznikly i tyto snímky. Nejblíže mám díky své profesi k fotografování zvířat, což je pro mě stále velká výzva,” popisuje Václav Hřebek.

Výstava Šumavský lov potrvá v Galerii U Beránka do 30. dubna. Kurátor galerie David Veis plánuje již další spolupráci. „Mám radost, když u dospělých lidí funguje zapálení pro věc a odhodlání ukrást si kus času pro svůj koníček, v tomto případě fotografování. Rád jsem nabídl lidem ze Šumavy zázemí pro jejich fotografie a již nyní plánujeme několik společných fotografických výprav v srdci Šumavy, aby lidé z parku při příští výstavě měli tolik dobrých fotografií, aby nevěděli jakou vybrat,” uzavírá David Veis.

 

(jr)

 

foto: 2x Václav Hřebek, Dana Zývalová, Miroslav Černý