Výstraha před extrémním větrem

  

 2048188-p201801090595401   Hluboká tlaková níže  Sabina ( Ciara ), postupuje severně od Britských ostrovů nad Skandinávii a výrazněji začíná ovlivňovat počasí v ČR. V neděli večer začne postupně od severozápadu zesilovat jihozápadní vítr a v nárazech bude místy postupně dosahovat 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h), na horách 30 až 40 m/s (110 až 145 km/h).

     

     V pondělí ráno začne přes naše území od západu postupovat studená fronta, na které kromě místních bouřek očekáváme krátkodobě nejvýraznější nárazy větru, které mohou  dosahovat přes 100 km/h, tato výrazná epizoda skončí v úterý, kdy studená fronta uz bude za Slovenskem a vítr u nás začne jen pozvolna slábnout.

 

     Vzhledem k předpokládaným výrazným nárazům větru, lze předpokládat výpadky elektřiny a problémy v  dopravě . V Německu jsou na neděli zrušená fotbalová utkání Bundesligy a v celém státě budou v pondělí uzavřeny školy.

 

     Maximum síly větru bude při přechodu studené fronty v zítřejších dopoledních hodinách ( okolo 9.00  ). Záleží ale, jak se na poslední chvíli fronta uspořádá. Pokud se “bude chovat” normálně, očekávejme vítr jaký přichází jednou za tři, pět let viz orkán Herwart roku 2017. Pokud ale při přechodu fronty vítr půjde cestou své největší síly, můžeme se dočkat druhého Kyrila, kdy mezi 18-20 lednem 2007 v Evropě přišlo o život v důsledku orkánu 48 lidí, z toho čtyři v České republice. Maximální poryv větru v Evropě tehdy zaznamenala meterologická stanice na  Sněžce s nárazem 216 km/hod. 

 

 

 text : MUDr. Marek Matoušek

grafika : ICON

 

vind

 

{jcomments off}