Mladý koumák ve Vimperku

 

 

 

 

Kroužek mladých elektrotechniků (Mladý koumák) ve Vimperku

 

 

 

 

       Již devátým rokem byl začátkem října v prostorách budovy domova mládeže Střední školy a Základní školy Vimperk otevřen elektrotechnický kroužek. Tentokrát se přihlásilo 32 dětí, což je dvakrát více než v loňském roce. Současně probíhá kroužek i v partnerské ZŠ v Prachaticích. Ukončení je tradičně plánováno v červnu.

 

 

 

       Tento projekt je podpořen z rozpočtu Jihočeského kraje z dotačního programu „Podpora technické vzdělávání“ opatření č. 3 ve spolupráci s DDM Vimperk a firmou Rohde & Schwarz Vimperk.

 

 

 

       Žáci prvních až devátých tříd jsou rozděleni do tří skupin. První skupina začátečníků je seznamována s bezpečností práce, se základy elektrotechniky a výrobními postupy při tvorbě elektronických obvodů. Pokročilejší skupina dětí se pod dohledem zdokonaluje v manuálních dovednostech, proniká hlouběji do tajů elektronických součástek a zábavnou formou tvoří např. hrací kostky nebo blikající stromečky. Ti nejpokročilejší již samostatně vyrábějí sestavy jako radiopřijímače, mikroprocesorem řízené hodiny a pomáhají méně zkušeným.

 

 

 

       Jako vedoucí zde pracují dva zaměstnanci firmy Rohde & Schwarz a dva studenti třetího ročníku Střední školy a Základní školy Vimperk oboru Elektrotechnik pro zařízení a přístroje.

 

 

 

       U dětí se podařilo vzbudit zájem o elektrotechniku díky práci formou her a soutěží, což si všichni velmi užívají. I zde se potvrdila slova Jana Amose Komenského „škola hrou“.

 

 

Šárka Žáková
Odborný referent, SŠ a ZŠ Nerudova Vimperk

 

logojc

 

{gallery}Jitka/rok2020/brezen/krouzek{/gallery} 

{jcomments off}