Literární čtvrtek: Žeberův odkaz

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

David Jan Žák: Žeberův odkaz

       Tahle knížka mě přivedla na zvláštní hru, ne nepodobné dominu. Hledání souvislostí či průniků věcí a událostí. Uvedu příklad. Před revolucí, tedy tou sametovou, jsem vedl v Praze skrytý skautský oddíl. A to v místech, kde se odehrává děj knihy Prašina, tedy spíše knih, neboť má dva díly. Hlavní hrdinové, kluk a holka bojují proti zlu skrytém v temnotě. Co stránka, to třikrát děj změní směr, Napětí od začátku do konce. Přestože jde o dětskou literaturu.

       Minulý týden jsem si koupil knihu Žeberův odkaz, navazující na předchozí díl Zmizení Edwina Lindy. Kluk a holka tu bojují proti zlu ukrytém v temnotě. Co stránka, to třikrát děj změní směr, Napětí od začátku do konce. Přestože jde o dětskou literaturu. A děj se odehrává v Prachaticích, kde jsem vedl už legální skautský oddíl po revoluci, tedy té sametové.

       Prašinu ilustroval Karel Osoha, Žeberu napsal David Žák. Osoha také kreslil Návrat krále Šumavy inspirovaný Žákovou předlohou. A s oběma jsem se nedávno setkal ve Volarech. Prostě všechno souvisí se vším. Všechno, co za něco stojí se prolíná a všichni, co chtějí o sobě vědět, tak o sobě vědí.

       Ale k tomu Žeberovi. První díl byl dobrý, druhý je ještě lepší. Akčnější, čtivější. Tedy alespoň mě se to tak zdá. Přečetl jsem to za jeden večer, jen mě štve, že si musím počkat na třetí díl, což bude tak za rok. Autora Prašiny osobně neznám, Davida ano. I to, čím si v životě jako kluk prošel. A tak ho tam v tom příběhu vidím, ikdyž po kouskách v různých postavách. Jeho přání, touhy, skrytý svět i černé můry.

       Ptal jsem se v knihovně, zda si ho už někdo půjčil, tedy spíš „jedničku“ ta je venku přece jen o nějaký ten čas déle. A prý to děti čtou docela dost, a hlavně holky. Ale přečtěte si to klidně i vy, fakt to stojí za to. Třeba se tam najdete.

Jaroslav Pulkrábek 

zeber


Úvod   

1. Radek Ocelák, Jiří Tříska: Větev ztracená, nalezená
2. Ladislav Skočný: Boletice
3. Maria Franková: Poválečné osudy šumavských rodáků
4
Zuzana Rampichová: Mrtvý muž a další záhady šumavských kešek
5. Bedřich Peška: Šestero pověstí šumavských
6
Rosa Tahedl: Sternreischtn
7
Libuše Straková: Šumavské pověsti báje a pohádky – výběrová bibliografie
8
Alois Anderle: Pravdivé příběhy šumavských čertů
9
Zdeněk Šmíd: Trojí čas hor


Rok 2019