5

Pod dohledem vimperských veterinářek se rys zdárně uzdravuje

Mládě rysa, které v říjnu u Solné Lhoty srazil projíždějící automobil, se díky pobytu ve stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci a zásluhou léčby u vimperských veterinářek Šarky Janáskové a Barbory Součkové úspěšně uzdravuje.

 

Jeho zdravotní stav je výtečný, po operaci se zotavil na výbornou, zlámanou stehenní kost mu už nemusí přidržovat kovová výztuha. Takový je momentálně stav zhruba osmiměsíčního mláděte rysa, kterému pracovníci stanice říkají David Copperfieeld. Přezdívku si vysloužil poté, co dokázal přes noc opustit několikacentimetrovou škvíru v přepravním boxu při pobytu ve veterinární ordinaci.

 

{gallery}vimperk/2013/duben/rys//{/gallery}

„Každý den spořádá až kilo zvěřiny. Jeho zdravotní stav ho vůbec v ničem neomezuje, je absolutně zdravý, jako kdyby žil ve volné přírodě. Od října David vyrostl, zmohutněl a přibral asi pět kilogramů,” pochvaluje si vedoucí Stanice pro handicapovaná zvířata Správy NP a CHKO Šumava Petr Juha.

 

V úterý mu z těla vyjmuly kovovou výztuhu vimperské veterinářky Šárka Janásková a Barbora Součková. „Kost je perfektně srostlá a David je ve výborné formě a naprosto bez problémů. Museli jsme vyjmout extenční drát, který přidržoval zlomenou kost a v těle by v dalších měsících zlobil,” říká veterinářka Šárka Janásková. Davida čeká ještě jeden podobný zákrok na podzim. „Z těla mu ještě musíme vyjmout kovovou destičku, která drží patní kloub,” doplňuje kolegyně Barbora Součková.

 

Na život v zajetí už si bohužel zvykl tak, že se zpátky do volné přírody nikdy nevrátí. Na Klášterec se dostal ve čtyřech měsících, což je doba, kdy o rysí koťata ještě pečují jejich matky a neumí sama lovit. „Protože jsme se o něj kvůli vážnému zranění a následné operaci, museli starat ve dne v noci, zvykl si na péči člověka v ten nejméně vhodný okamžik. Bereme to jako daň za to, že jsme mu zachránili život,” vysvětluje Petr Juha.

 

Rys se tak natrvalo stane ozdobou klášterecké stanice. Zájemci se na něj mohou přijít podívat každou středu, což je návštěvní den, od 9 do 14 hodin. „Rádi ale vyjdeme vstříc všem návštěvníkům a po dohodě provedeme každého zájemce i mimo návštěvní dny,” uvádí Petr Juha. Zájemci si mohou volat na telefon – 731 530 223, nebo se objednat na emailu – petr.juha@npsumava.cz.

 

(jr)

 


foto: Pavel Pechoušek, Správa NP a CHKO Šumava

 

Čtěte také: Vimperská veterinářka zachránila rysa Davida