Co skrývá podzimní Šumava?

ZAŽÍT ŠUMAVU JINAK / PODZIM 2020

 kralovska sumava uvod

Kandidátský Geopark Královská Šumava vás zve na podzimní geotoulky – putování zapomenutými cestami Šumavy s průvodcem. Aktuálně si můžete vybrat ze 14 tras.

Novinkou v nabídce  je také pozvánka do zeleného srdce Evropy prostřednictvím seriálu Život na Šumavě, který je k dispozici na DVD.

 

Kandidátský Geopark Královská Šumava připravil pro podzimní sezónu na Šumavě dvě novinky, které návštěvníkům Šumavu přiblíží z málo známých pohledů, očima místních. Nabízí setkání s lidmi, kteří tady žijí, a právě díky nim i s tím cenným a málo známým, čím Šumava je.

 

Kam se vydat na podzim?

Již od srpna je v provozu systém komentovaných vycházek po Šumavě, vedených mimořádnými průvodci, kteří jsou často celoživotně profesně i životně spojení se Šumavou a mají o ní co říct.

 

Individuální přístup k návštěvníkům Šumavy je v této oblasti inovací, která přináší účastníkům více vjemů a prožitků, než na které jsou v podobných případech zvyklí. Kromě předem naplánovaných termínů (uvedených na webových stránkách Geoparku Královská Šumava) si lze telefonicky zajistit i jiný termín na tel. čísle 608 301 219, po domluvě s koordinátorkou geotoulek Sárou Škvareninovou.

 

 561-hrad-kasperk-od-vysoke-myte

 

Na podzimní sezónu, na období, kdy je Šumava oděna do nepřeberného množství barev, jsou průvodci připraveni. Přes webové stránky www.kralovskasumava.cz si můžete vybrat ze 14 různých vycházek například z Rokyty, Rejštejna, Staré vápenky a Špičáku.

 

574-na-soutoku-roklanskeho-potoka-rokytky

 

 

Ti, kteří Šumavu opravdu dobře znají, vědí, že zde bývá nejkrásněji v září a říjnu. Je to přesně čas dlouhých, klidných procházek nádherně zbarvenou přírodou, vybízejících k tichému zamyšlení a přemítání o světě. Procházky s průvodcem dávají odpovědi na otázky nejen o historii využívání zdejších přírodních zdrojů, ale i o životě zdejších lidí v minulosti a současnosti.

 

„Život na Šumavě“ ve filmovém dokumentu

V minulém roce Český svaz ochránců přírody Rejštejn vyprodukoval, s významnou podporou Státního fondu životného prostředí ČR a v režii Jana Šmatery, dokumentární seriál o území Geoparku Královská Šumava, v hlavní roli s Danielem Rousem. Pozornost v něm je věnována správnímu území sedmi šumavských obcí v oblasti původního Královského hvozdu. V každém z dílů je představena určitá dílčí oblast, obec i její okolí, ale hlavně několik místních, kteří mluví o tom, jak se jim tu žije. 

 

daniel rous

 

Daniel Rous, protagonista seriálu Život na Šumavě, byl na podzim roku 2019 vlastně první, kdo putoval po Královské Šumavě v doprovodu těch, co to tu znají.

 

 dr2

 

Přesvědčit se vlastními smysly a zažít Šumavu jinak rozhodně stojí za to!

>>> Zajistěte si včas  termín  pro svou trasu.<<<

 

Foto podzimní Šumava: Vladislav Hošek©www.fotohosek.cz

 

GEOPARK KRÁLOVSKÁ ŠUMAVA

Geopark Královská Šumava představuje část jednoho z geologicky nejstarších území v Evropě, které od středověku podléhalo – jako hraniční území – přímo českému králi a o němž se v historii mluví jako o “Královském hvozdu”.

Geopark Královská Šumava vznikl v roce 2016 – na soutoku dvou zlatonosných řek a na vstupu do jejich údolí tradičního královského zlatorudného revíru – jako projekt místního spolku Českého svazu ochránců přírody Rejštejn.

 

-tz gns-

{jcomments off}