Vimperský cyklobus

 

 

 

Vimperský cyklobus

 

 

 

 

       Vimperk (Prachaticko) 6. října – Více než 3000 lidí, k tomu 350 kol převezly během letošní sezóny cyklobusy na nově zřízené turistické lince, která v sezoně zajišťovala spojení mezi Vimperkem a Kvildou. Linku cyklobusu zřídilo před začátkem letošních prázdnin město Vimperk. Podle Martiny Křížové, vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu Městského úřadu Vimperk byl projekt úspěšný, a proto se prodlužovala doba jeho trvání do konce září.

 

 

       Za celou dobu cyklobusy najezdily více než 12.000 kilometrů. „Tento ročník jsme brali jako pilotní a chystali jsme ho na poslední chvíli, takže nás výsledek mile překvapil,” uvedla Křížová. Speciální cyklobusy mezi Vimperkem a Kvildou pravidelně jezdily od července. Slouží jako forma alternativní dopravy pro turisty, kteří v letních měsících Šumavu navštěvují ve vysokém počtu. Křížová uvedla, že v příštím roce by cyklobusy mohly jezdit i do více míst než letos. „Na projekt bychom rádi navázali a jednáme s dalšími obcemi na prodloužení tras,” řekla.

 

 

       Projekt cyklobusů není jedinou letošní novinkou, kterou město Vimperk pro cyklisty a návštěvníky Vimperka přichystalo. „Tento týden jsme dokončili v rámci projektu „Vimperk podporuje e-cyklisty“ podpořeného z rozpočtu Jihočeského kraje instalaci kolostavů a nabíjecích stanic pro elektrokola – na náměstí u informačního centra a u hotelu Zlatá hvězda. Na příští rok připravujeme nové značení cyklotrasy, která vede z Vimperka na Nové Hutě a z Vimperka na Zadov. Tyto trasy povedou mimo hlavní komunikace a budou tak bezpečnější a atraktivnější,“ vypočítala Křížová novinky pro cyklisty. Na své si ale přijdou i návštěvníci Vimperka, kteří na kole nejezdí. „V příštím roce je v plánu otevření zvonice na náměstí pro veřejnost. Dále připravujeme proznačení nové vyhlídkové turistické trasy okolo Vimperka. Největší turistickou událostí následující sezóny bude otevření části Státního zámku Vimperk, který prochází rozsáhlou rekonstrukcí,“ uzavírá Křížová.

 

 

 

 

Fotografie nabíjecí stanice pro elektrokola na náměstí:

 

 {gallery}Jitka/rok2020/rijen/cyklo{/gallery}  

 

 

Bc. Lenka Pechoušková
Referent odboru školství, kultury a cestovního ruchu

 


 

{jcomments off}