Vimperská zvonice se otevře veřejnosti

 

mestovimperk

 

  

Opravená zvonice se v červnu otevře místním i turistům  

 

 

 

       Město Vimperk otevírá pro veřejnost věž gotické zvonice, která sousedí s kostelem Navštívení Panny Marie na náměstí Svobody. Jedná se o jednu z nejstarších památek svého druhu na jihu Čech. V posledních letech byla zvonice zpřístupněná jen při zvláštních příležitostech, jako jsou například Dny evropského dědictví. Na návštěvníky tu vedle jedinečných výhledů na Vimperk čeká mimo jiné jeden ze čtyř nejstarších, funkčních zvonů v Čechách.

 

 Inocenc

       Rekonstrukční práce, které vyjdou na více než 1,7 milionu korun, započaly na konci února tohoto roku. Pokud půjde vše podle plánu, první návštěvníci sem vystoupají již na konci června. „Kromě nové elektroinstalace, vnitřních omítek, podlahy v přízemí, či nátěru okenic, dojde k úpravám schodiště a jednotlivých podlaží tak, aby se ve zvonici mohli bezpečně pohybovat návštěvníci,“ uvádí starostka města Jaroslava Martanová.

 

 

       Vedení města si od rekonstrukce slibuje zvýšení turistické atraktivity náměstí, kde již úspěšně funguje úniková hra Steinbrenerova tiskárna. Kromě zvonice se také připravují nové trasy pro turisty, pamatovalo se i na děti, pro které budou připraveny na některých úsecích dřevěné edukativní prvky. Promění se i celý navigační systém po městě.

 

 

       K vidění zde bude zachovalý hodinový stroj a hlavně tři různě staré zvony. Ten nejstarší z roku 1419 se jmenuje Maria Hilf, je starší než zvonice samotná (ta byla postavena až kolem roku 1500) a je jedním z nejstarších zvonů v Čechách. Vzácný gotický zvon Maria Hilf, pojmenovaný v němčině po Panně Marii Pomocné, který byl ulit v roce 1419 a zázrakem přežil všechny války, se po opravách domů vrátil 22. října 2010, kdy byl prohlášen za kulturní památku. Další je umíráček z roku 1839, roku 2013 přibyl zvon Inocenc, který vyrobil ve své holandské dílně jeden z posledních českých zvonařů Petr Rudolf Manoušek. Tehdy se na něj složili vimperští občané a rodáci, kteří žijí za hranicemi.

 

 

       V nově otevřené zvonici si přijdou na své i děti. Bude pro ně připravený naučný infopanel, na kterém jim skřítek Zvoníček vysvětlí, jak se zvony vyrábí, dozví se, že každý zvon má určitý tón a že o tom, jak bude znít, se rozhoduje už na rýsovacím prkně. Zajímavé poznatky doplní i zvonkohra, na které si děti zkusí zazvonit na různé druhy zvonků. Pro dospělé tu čekají zajímavosti z historie zvonice i příběhy vimperských zvonů. Prohlídky jsou plánovány ve skupinkách po deseti lidech s průvodcem ve vybrané dny, nebo po předchozí domluvě na informačním centru. Zvonice je vedle renesančního zámku, který se aktuálně také rekonstruuje druhou výraznou dominantou města. Jedná se o pozdně gotickou stavbu z doby kolem roku 1500, která pamatuje období rozmachu po povýšení Vimperka na město. Z té doby zůstalo do dnešních dnů kamenné ostění vchodu, sokl s gotickou kordonovou římsou v patře a část původního arkýře. Zvonice byla nově upravena v roce 1866 po požáru, který v roce 1861 zničil střechu, kopuli a velkou část barokní výzdoby. Poslední zbytky zřejmě cenných barokních maleb v průčelí věže byly odstraněny při úpravách v roce 1909. Na spodní straně zvonice se nachází pamětní desky věnované obětem 1. světové války.

 

{gallery}Jitka/rok2021/unor/zvonice{/gallery}   

Bc. Lenka Pechoušková
Referent odboru školství, kultury a cestovního ruchu
Město Vimperk 
www.vimperk.cz

Foto : Vladimír Kunc, město Vimperk

 

 


 {jcomments off}