Sčítání lidu se blíží

 

 

Celorepublikové sčítání lidu se blíží

Těžit z něj bude i Jihočeský kraj

 

 

 

       Na území desítek států, včetně většiny členů Evropské unie, se letos uskuteční sčítání lidu. U nás začne v sobotu 27. března. Získané informace pomohou v následujícím desetiletí i rozvoji regionů.

 

 

       Plánování sociálních služeb, přetrasování linek hromadné dopravy, rozdělování veřejných prostředků i aktualizované podklady pro zásah hasičů, to vše a mnohem více by se neobešlo bez přesných a komplexních informací. Již více než 150 let se veřejná správa spoléhá na údaje ze sčítání lidu, které se v moderní historii Československa a později České republiky koná každých 10 let. Tato perioda je považována za přijatelné období, aby se shromážděná data dala využívat nejen pro tvorbu statistik, ale i při rozhodování o budoucnosti a lepším životě obyvatel i v tom nejmenším územním celku.

 

 scot

       „Sčítání slouží nám všem. Je těžko představitelné, že by společnost mohla fungovat, aniž by o sobě měla ucelené informace. Výsledky pak pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních nebo při tvorbě územních plánů,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

 

 

       Stárnutí populace a migrace obyvatel jako jedny z hlavních výzev Jihočeského kraje

       Populace Jihočeského kraje dlouhodobě stárne. Zatímco před dvaceti lety připadalo v Jihočeském kraji na sto dětí asi 86 seniorů, v roce 2007 se obě skupiny vyrovnaly a dnes už poměr činí téměř 130 seniorů na 100 dětí. „Při zpracování Sociodemografické analýzy Jihočeského kraje, která byla podpůrným materiálem pro Koncepci rodinné a seniorské politiky Jihočeského kraje, jsme čerpali zejména data z ČSÚ. Využijeme je i při další spolupráci na plánování politiky stárnutí v obcích, kde jsme schopni poskytnout náhled na predikci obyvatel a dát konkrétní doporučení,“ říká Alena Bártíková z Ministerstva práce a sociálních věcí, která má na starosti projekt Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň pro Jižní Čechy.

 

 

       Do Jihočeského kraje se lidé stále rádi stěhují a také v rámci kraje je zajímavé sledovat migraci především z okresních měst do obcí v jejich blízkosti. To s sebou ale může přinášet problémy. „Na stárnutí jihočeské populace má zřejmě vliv i to, že se lidé na důchod stěhují do klidnějšího a zdravějšího prostředí Jihočeského kraje,“ vysvětluje Jana Sedláčková, ředitelka Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. Počet obyvatel v některých obcích pak roste neúměrně tomu, jakou občanskou vybavenost může lokalita nabídnout. Příkladem je obec Srubec, ve které dnes bydlí více než trojnásobek lidí, než tomu bylo před dvaceti lety. Nastěhovala se sem řada mladých lidí, zakládají rodiny, ale obec přitom neměla školu ani školku. Tu se nakonec podařilo nedávno otevřít a už do ní chodí první prvňáci. Ostatní děti ale dojíždějí leckdy na druhý konec Českých Budějovic. Rodiče někdy mají kvůli možnosti posílat děti do vybrané školy formální trvalé bydliště jinde, než kde opravdu bydlí. Počet obyvatel přitom má vliv na rozpočet obcí. „Nespornou výhodou sčítání lidu, domů a bytů je to, že nám ukazuje reálný stav věcí. Trvalé bydliště známe z registrů, ale důležitější je vědět, kde lidé skutečně bydlí. Na základě toho se pak dá naplánovat smysluplná občanská vybavenost,“ uzavírá Jana Sedláčková.

 

  

       Sčítat se bude online i prostřednictvím tradičního formuláře

       Cílem Sčítání 2021 je získání přesných a aktuálních dat, která slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života pro dalších deset let. Tentokrát je i s ohledem na epidemickou situaci primárně připravováno jako online, vůbec poprvé v naší historii. Lidé se od 27. března budou moci sečíst jednoduše a bezpečně přes internet na webu www.scitani.cz nebo prostřednictvím mobilní aplikace. Svoji zákonnou povinnost tak mohou splnit z pohodlí domova a bez nutnosti dalšího kontaktu se sčítacím komisařem.

 

 

Jolana Voldánová
tisková mluvčí Sčítání 2021

 


{jcomments off}