Literární čtvrtek: Zlatá stezka

 

     

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

 

 

 

 

Václav Písař: Zlatá stezka

 

 

 

 

       Proletěl jsem knižní novinky. O Šumavě nic. Tak zas budu lovit ve vodách antikvárních. Tentokrát to přišlo z Tábora a opět byla knížka samotná lacinější, než poštovné a balné.

 

       Václav Písař se narodil 14. srpna 1899. Tedy on se nejmenoval Písař, ale Kopista a nenarodil se 14., ale 13. srpna. Jenže rodičům se zdálo, že ta třináctka nevěstí nic dobrého, tak ho do matriky nechali zapsat až s následujícím datem. Rok sedí. Stihl se tedy narodit ještě v 19. století a na vlastní oči viděl létat inženýra Kašpara a v televizi sledoval přistání člověka na měsíci. Zažil obě světové války, roky 1948 a 1968. Sametovou revoluci nestihl, zemřel v roce 1982. Psát začal až v padesátých letech, kdy se jako advokát ocitl bez práce. První knížka mu po mnoha problémech vyšla v roce 1958 a jmenovala se Zlatá stezka. Což hovoří za vše. Časově je to zasazeno do období bezvládí mezi husitstvím a kralováním Jiříka z Poděbrad, námětem je skutečný historický příběh.

 

      Zlatá stezka vyšla pak ještě v roce 1972 a po třetí roku 1999. Slyšel jsem ji i jako audioknihu. Mě se podařilo hned na první dobrou sehnat první vydání.

 

       Při návštěvě Prachatic se Písař nechal inspirovat zdejšími historickými domy a sepsal výpravnou historickou komedii pro zdejší festivaly. Hrála se v letech 1969 -1970, jestli i pak, to nevím. Možná místní by věděli. Tak se třeba ozvou i s nějakou fotkou.

 

 

Jaroslav Pulkrábek 

 

stezka

 

 

 


 

Přehled knih za rok 2021

 

Úvod    

1. Christoph Janacs: Šumava : básně = Böhmerwald : Gedichte
2. Jiří Fried: Léto v Altamiře
3. XI Vlastivědný sborník Muzea Šumavy
4. Zlatá stezka – sborník prachatického muzea
5. Emil Hruška: Pohraniční pitaval
6. Jiří Bárta: Knížecí stolec
7. Karel Fořt, Jan Paulas: Život voněl člověčinou
8. Jan Otčenášek: Když v ráji pršelo
9. Karel Sychra: Problémy na Šumavě a jiné příběhy
10. František Kašička, Bořivoj Nechvátal: Tvrze a hrádky na Prachaticku
11. Dílo Rudolfa Mayera
12. Ondřej Fibich: Pasovské elegie

 


 

Přehled knih za rok 2020

  


{jcomments off}