peseknove

Cihelna – další černá díra v rozpočtu města?

 

 

Cihelna – další černá díra v rozpočtu města?

 

 

 

       Na zasedání zastupitelstva dne 3.5.2021 bude zastupitelstvo Vimperka rozhodovat o zpětném odkoupení odbydleného kulturního domu Cihelna.

 

       Slavnostní zahájení provozu kulturního domu se konalo v 1979. Cihelna byla postavena v akci „Z“, kdy skoro každý současný vlastník garáže či chatky musel, buď on sám, anebo jeho předek, pro vydání povolení výstavby bezplatně odpracovat na kulturáku v akci „Z“, pokud si dobře pamatuji, 100 hodin.

 

       Paradoxně si touto donucovací akcí získali Vimperáci k Cihelně jakési vnitřní pouto, které ovšem bylo po revoluci rázně přeseknuto, kdy město rozhodlo o prodeji Cihelny, která se v roce 1993 proměnila na supermarket. Z ideje kulturního vyžití byla najednou prodejna potravin o výměře 400 m2 se 3 chladírny, 3 mrazírny a 3 přípravny masa a uzenin, a dále s prodejnami galanterie, drogerií, parfumerií, kosmetikou, bižuterií, květin, elektra, obuví a hromadou skladů.

 cihelnaa

        V roce 1999 byl supermarket přestavěn na hospodu, která byla od roku 2004 rozšířena o bowling. Takto Cihelna, bez jakýchkoliv investic do údržby, funguje už 17 let. Není na škodu si připomenout i fakt, že v povodňovém roce 2002 se ve sklepních prostorech dalo jezdit i na loďkách, což taktéž zanechalo své následky na celé statice budovy.

 

       Současný vlastník je ekonomicky zdatný a toto je i jeden z důvodů, proč se Cihelny zbavuje, tedy nepříznivý poměr příjmy/výdaje, ale hlavně z důvodu odbydlenosti celého objektu, spočívající zejména v dožitých technologiích a vzduchotechnice, které musí být vyměněny. Taktéž nezanedbatelnou položkou v investicích je zastaralá elektroinstalace, odpady, a ze zjištění znalce vyplynulo, že do objektu trvale zatýká a látání ploché střechy Ipou je neúčinné.

 

 

       Převedeme-li celou transakci do čísel, tak znaleckým posudkem byla cena Cihelny stanovena na 17.300.000,- Kč, což je o cca 10 milionů méně, než je minimální cena, kterou požaduje současný vlastník. Potřebné investice do výše naznačených oprav jsou cca 25-30 milionů korun a vlastní roční provoz byl odhadnutý na 4.000.000,- Kč.

 

       Při akceptování ceny prodejce, na což jsme si již zvykli, viz odkup nemovitostí společnosti SAK, tak se dostáváme k částce 57.000.000,- Kč plus roční provozní náklady, tedy celkem 61.000.000,- Kč.

 

       A teď uvažujme, Vimperk má k dispozici celkově zrekonstruovaný MěKS, a to za nemalý peníz, který je ve velice dobrém stavu. K tomu si přikoupíme Cihelnu ve stavu odbydleného objektu, čímž i s opravou a ročními provozními náklady jsme minimálně na částce 61.000.000,- korun. Co za to získáme? Větší taneční sál, který ve vimperských poměrech využijeme cca 4x ročně v plesové sezóně a místo pro jedinou úspěšnou akci, což je Pohodová neděle, na které se město nijak nepodílí. A co dál? Prodáme MěKS, které nebude město už potřebovat, a to přesto že v příštích 1520 letech nebude do tohoto objektu nutná žádná investice do opravy, tedy uděláme opět nějakému známému z okruhu současného vedení dobrý kšeft, no a pak si ho za 30 let můžeme zase odkoupit zpět.

 

       Kde vezme město dalších 60 milionů korun, protože ty volné z loňského roku už samozřejmě nemají? Vezmou si další úvěr, proč ne, mají absolutní moc bez kontroly, tak si mohou dělat, co chtějí. Ještě jeden rok! Pak se ovšem dalších 15 let ve Vimperku z městských peněz nepostaví ani kadibudka v parku.

 

       Myslím, že toho luxusu za nemalý peníz z Vimperské kasy současné vedení města už předvedlo dost. Za loňský rok „zaseklo“ sekeru do městské kasy za cca 230 milionů korun, což je dost hluboko a budeme to léta pociťovat, že budou chybět finance do investičních akcí, jako slibovaných parkovištích po celém sídlišti, nemluvě o slíbeném parkovacím domu na Sojčáku apod. Neustále upozorňuji skoro v každém svém článku na jednání s péčí řádného hospodáře, tedy o požadovanou míru péče, k níž je vázána osoba spravující majetek právnické osoby, ale stále marně.

 

       Radní města od vimperského „póvlu“ vyžadují dlužné peníze i penálem, neodpustí ani korunu bez ohledu na sociální podmínky občanů, kteří se třeba ne vlastní vinou dostali do finanční tísně, ale oprávněný nárok od svých kamarádíčků, třeba za nepovolenou a neplacenou reklamu léta provozovanou na černé stavbě neuplatňují a co hůř, o vymáhání částky v řádech statisíců korun ani neuvažují, proč asi? Přitom toto jednání by řádný hospodář řešil minimálně výpovědí nájemní smlouvy s i dalšími finančními sankcemi, ale bohužel toto neplatí pro VIP Vimperky, kteří se mohou chovat ve Vimperku jako na Divokém západě.

 

Na shledanou v lepších časech

 

Ing. Milan Pešek 

 

{jcomments off}